Det var fullproppat med folk när energi- och näringsminister Ebba Busch under måndagen (den 3 feb) tog det första symboliska spadtaget för Blykallas testreaktor på OKG:s område norr om Oskarshamn, några hundra meter från Oskarshamn 3 – som var slutpunkten för Sveriges kärnkraftsutbyggnad under 1970- och 80-talet.
Reaktorn byggs i samarbete med Uniper och projektet har fått 99 miljoner kronor i stöd av Energimyndigheten. Blykalla har under 2024 även dragit in runt 160 miljoner kronor i privata finansieringsrundor för att utveckla sin SMR-teknik, småskaliga kärnkraftsreaktorer.
– Det här är en milstolpe både för Blykalla och Sverige. Det här är det första konkreta steget mot ny kärnkraft på decennier, säger Jacob Stedman, vd på Blykalla.
Testerna ska ske i en elreaktor
Testanläggningen är en elektriskt uppvärmd reaktor (2,5 MW), som är cirka 5,5 x 2 meter.
Anledningen till det är att det är en eldriven reaktor är att det är billigare och enklare att testa alla processer i en icke-nukleär reaktor.
– Att klyva atomer år inte svårt. Det viktiga för oss är att testa alla processer, till exempel att kylningen fungerar, att kunna stoppa anläggningen och se till att alla pumpar håller över tid.
Det finns många olika varianter av SMR på utvecklingsstadiet, men det som utmärker Blykallas teknik är att det använder bly som köldmedium och inte vatten. Flytande bly strömmar genom härden och kyls av genom värmeväxlare. Reaktorn kan också kyla sig själv vid eventuella incidenter, så kallad passiv säkerhet.
Att använda bly är inte nytt i dessa sammanhang. Tekniken finns till exempel i många kärnreaktorer i ryska ubåtar. Men det har inte använts i kommersiell kärnkraft tidigare.
Målet: en färdig anläggning till 2030
Pilotanläggningen, som kommer ha 18 meter som högsta höjd, kommer börja testköras under hösten (det blir ungefär samma storlek som de skarpa reaktorerna kommer att ha).
Sedan satsar Blykalla på att skicka in sin första tillståndsansökan redan nästa år, 2026.
– Vårt mål är att ha en anläggning på plats till 2030, och att därmed bli först i Eurpopa med en avancerad SMR. Men det är inte säkert att det blir elproduktion som vi satsar på då – vi tittar också på möjligheter att producera vätgas och fjärrvärme, säger Jacob Stedman.
Företaget har tittat på tre-fyra lämpliga sajter i Sverige, bland annat just i Oskarshamn samt i Gävle och Nyköping.
– Den första anläggningen kommer vi utveckla och finansiera själva. Men sedan är tanken att vi ska tillverka anläggningar och sälja till elbolag, ungefär som Vestas inom vindkraftsindustrin.
Många SMR-företag står dock i startgroparna för att hänga på det nya kärnkraftsracet, där ett flertal länder nu är intresserade. Men Blykalla ligger långt fram.
– Vi har det tredje mest mogna tekniska konceptet enligt OECD, säger Jacob Stedman och lyfter fram ett par konkurrensfördelar med bolagets teknik.
Ingen explosiv kraft i reaktorn
De små anläggningarna (70 MW) går att bygga snabbare och billigare än större SMR-er (som kan vara upp till 300 MW). Det går också att bygga väldigt nära användarna av energin. Och tekniken kan användas i många olika tillämpningar utöver el: vätgasproduktion, elektrobränsle och fjärrvärme.
– Genom att det är blykylt finns det heller ingen explosiv kraft. Reaktorn är inte trycksatt. När vi modellerar värsta tänkbara olyckan blir strålningseffekten väldigt liten redan på några hundra meters avstånd. En fördel är också att bly binder joniserande strålning, säger Jacob Stedman.
Vilka är de största utmaningarna för er?
– Finansieringen är en stor fråga. Vi behöver få in mer kapital. Och även tillståndsprocesserna är krävande. Det är mycket regleringar som kan skapa osäkerhet, även om regeringen genomfört ett antal stora förbättringar.
Energi- och näringsministerEbba Busch verkade trivas med spaden i hand när det nya kärnkraftsprojektet nu påbörjas på allvar:
– Sverige är en stolt kärnkraftsnation. Blykallas elektriska testreaktor är ett viktigt steg för att demonstrera och kommersialisera tekniken, men en ännu viktigare milstolpe för svensk kärnkraftsinnovation, säger Ebba Busch.
Johan Wickström