Sommaren innan Peter Hillblom skulle börja gymnasiet fick han värk i ena knät. Han kunde inte längre spela ishockey eller vara med på gympan. Det visade sig vara skelettcancer. Efter ett halvår med cellgifter varken krympte eller försvann tumören. För att vara säker på att cancern inte skulle spridas var det enda alternativet att ta bort större del en av ena benet.
– I nio fall av tio skulle de metastaserna ha hamnat i lungan. Så det fanns inget att fundera på. Ta bort skiten, sa jag. Sen var det inget mer med det.
Den mentala styrkan och förmågan att hitta lösningar har gått som en röd tråd genom Peter Hillbloms liv.
– Jag har aldrig krupit in i ett hörn och tänkt fy fan hur ska jag klara det här. Möjligen var jag lite ledsen över att inte kunna lära barnen att åka skridskor. Det kändes både i huvudet och hjärtat.
Redan från dag ett har Peter Hillblom varit innovativ. Både på jobbet och privat. Han berättar om hur han själv byggde ut delar av familjens hus 2010.
– Det tog visserligen lite längre tid, men allt gick att lösa. Till exempel grövre reglar/plank. Först fick jag själv klättra upp och sedan vinscha grejorna med hjälp av ett block med rep.
De har anställt mig för det jag har i huvudet, inte i benen.
Stöd av Arbetsförmedlingen
Peter Hillblom började sin karriär inom anläggning och jobbade i många år som maskinförare. När kroppen började bli sliten fick han erbjudande om att bli projektledare.
– Då blev det naturligt att börja med entreprenadjuridik AMA-MER, som är grundstenarna inom mark och anläggning. Nu är det helt och hållet min grej.
Den kunskapen tog han med sig när han för två år sedan började på Linjemontage i Gävle där han jobbar med affärs- och projektstöd med huvudinriktning på entreprenadjuridik.
På Linjemontage har han fått stöd av Arbetsförmedlingen. Eftersom han har svårt att gå längre sträckor har han tillgång till en terränggående sexhjulig motorcykel. Peter Hillblom beskriver Linjemontage som en av de bästa arbetsgivare han haft.
– Här anammar man min kompetens och kunskap. De har anställt mig för det jag har i huvudet, inte i benen. Och det finns ingen tyck-synd-om-mentalitet, men en stor skopa ödmjukhet. Här får jag möjligheter att utvecklas, och det gäller alla anställda, säger han.
Många fördomar
Under åren har han mött och fått tampas med en hel del fördomar. Och möter fortfarande folk med förutfattade meningar, till exempel nya kunder.
– När jag kommer med mina kryckor tror en del att jag bara är där för att lyssna. Det blir konstigt eftersom jag är en av de ledande i projektorganisationerna. Jag är social och har inga problem att hålla i taktpinnen. Det kan ibland tolkas fel, säger han och tillägger:
– Det har funnits arbetsplatser där man försökt tala om för mig vad jag kan och inte kan. Jag tror egentligen inte att det varit så illa menat, men det har fått mig att reagera och i vissa fall slutat.
Själv kan han inte se ett enda skäl till att människor med funktionsnedsättning inte skulle kunna göra ett jobb lika bra som vem som helst.
– Bara det finns rätt stöd och en inställning att allt är möjligt. Dessutom finns det så mycket som du kan göra bakom skrivbordet och på Teams. Förutfattande meningar ska bara bort.
Höj blicken och tänk nytt
Anders Åkerberg, vd på Linjemontage, säger att han djupt ogillar ordet funktionsnedsättning.
– Det låter så negativt, vad då nedsättning? Vi har väl alla nåt som vi inte är bra på. Jag har till exempel förstört båda mina handleder när jag jobbade med CAD. Så nu har jag en specialanpassad mus. Oavsett vad det gäller finns det lösningar och stöd att få.
Anders Åkerberg tillträdde som vd för ett och ett halvt år sedan. Sedan dess har bolaget växt så det knakar Från 203 anställda till 333.
– För att klara av att bidra till energiomställningen och elektrifieringen måste vi expandera. Alla medarbetare har förstått att vi måste dra i alla kontakter vi har i våra nätverk. Vi har också fadder- och mentorskapsprogram och tar emot praktikanter, säger han.
Vi måste släppa alla fördomar, eller åtminstone vara medvetna om dem. För någon form av fördom har vi nog alla.
För att hitta kompetens är en springande punkt att våga höja blicken och tänka nytt.
– Det är lätt att bara rekrytera sådana som är lika oss själva. I mitt fall en medelålders vit gubbe (ha, ha), men då missar vi massor av människor. Vi struntar i kön, hudfärg, ålder nationalitet och så vidare. Det enda vi bryr oss om här är kompetens, inställning och attityd.
Viktigt är att vilja vara en del i en företagskultur som Anders Åkerberg beskriver som familjär, hjälpsam och stöttande. Och där alla har ett lika värde.
– Vi måste släppa alla fördomar, eller åtminstone vara medvetna om dem. För någon form av fördom har vi nog alla. Om jag skulle få frågan om vi har någon med funktionsnedsättning som arbetar här svarar jag nej, det är inget vi reflekterar över.
Susanne Glennegård