Här är veckans minisvep av nyhetsnotiser om händelser och nyheter i energivärlden som fallit lite utanför vår radar men som vi kanske återkommer till senare, i längre format.
1. Gävle kommun klubbade igenom ny havsvindkraft
Efter flera år av överklaganden och omprövningar kunde kommunfullmäktige i Gävle under veckan slutligen klubba igenom vindkraftsparken Utposten 2. Men det var med knapp marginal – 35–30 – där S, V, C, Mp och L röstade för vindkraften. Projektet, som drivs av Svea Vind Offshore, har präglats av överklaganden och omprövningar under flera år.
Utposten 2 ska placeras 15 kilometer från fastlandet och kommer ha max 32 vindkraftverk. Fullt utbyggd kan vindparken ge en årlig produktion på 1,9 TWh.
– Jag är glad över beslutet. Får vi alla tillstånd behöver vi två till tre år för detaljprojektering, och då skulle vi kunna ha parken i drift till 2029–30, säger Mattias Wärn, som ansvarar för projektet på Svea Vind Offshore, till Gefle Dagblad.
Behovet av el i regionen är väldigt stort enligt en rapport från Mellansvenska handelskammaren (2023), där man intervjuat de större lokala företagen. Om el- och effektbehovet går att lösa fram till 2030 utlovade företagen i undersökningen investeringar för omkring 37 miljarder kronor och drygt 1 000 nya arbetstillfällen.
Men det återstår en del arbete än innan Utposten 2 kan slutföras. Nu ska ansökan först skickas vidare till Mark- och miljödomstolen.
2. Finland ger miljardstöd till grön industriomställning
Under veckan gav EU-kommissionen grönt ljus till Finlands plan att subventionera industrisatsningar på förnybar energi, grön teknik och utsläppsreduktioner. Totalt kommer Finland satsa 2,3 miljarder euro (drygt 26 miljarder kronor) i stödprogrammet.
Det nya finska stödet (på upp till 20 procent av den totala investeringskostnaden) är inriktat på tre områden: produktion av förnybara bränslen, till exempel biobränslen och vätgas; energieffektiviseringar och utsläppsreduceringar i företag; samt stöd till företag som producerar nyckelkomponenter i omställningen, som till exempel elektrolysörer, solpaneler, värmepumpar och CCS-anläggningar med mera.
Finland ligger långt fram på många områden redan, inte minst inom vätgas. Ett exempel på det är företaget P2X Solutions som i början av februari startade sin första industriella, gröna vätgasanläggning (20 MW) i Harjavalta i västra Finland. Företaget har nu planer för ytterligare två stora vätgasanläggningar (40 MW respektive 100 MW).
– Att USA pausar IRA (Inflation Reduction Act) innebär nya möjligheter för Europa, säger P2X vd Herkko Plit i en kommentar till Reuters.
3. Jönköping Energi inför effektavgifter
Från och med den 1 januari 2027 ska alla elnätsföretag ha infört effektavgifter för att använda elnätet på ett mer effektivt sätt. Och nu börjar allt fler företag rulla ut sina effekttaxor, som kan se ut på lite olika sätt. Häromveckan skrev vi bland annat om Göteborgs Energis nya elnätstaxor.
Under veckan meddelade Jönköping Energi att de kommer införa effektavgifter för sina villakunder från och med den 1 september 2025. Effektavgiften kommer att baseras på medelvärdet från kundens två högsta timvärden från två olika dagar under en månad. Dessutom tillkommer en höglastavgift under vardagar mellan november och mars (mellan kl 7.00 och 20.00). Även den baseras på medelvärdet från de två högsta värdena under en månad.
– Med effekttariffen ger vi våra kunder större kontroll över sina elnätskostnader. Genom att sprida ut sin elanvändning kan kunderna inte bara spara pengar utan också bidra till att elnätet utnyttjas på ett mer effektivt sätt, säger Lise-Lotte Melin, ansvarsområdeschef elnät hos Jönköping Energi.
4. Blykalla och Corpower stöttas av EU-fond
Det har duggat tätt med nyheter kring det svenska kärnkraftsföretaget Blykalla på sistone. För två veckor sedan tog vd:n Jacob Stedman de första spadtagen till företagets nya demonstrationsanläggning i Oskarshamn tillsammans med energi- och näringsminister Ebba Busch.
I veckan blev det klart att företaget fått ett bidrag på 2,5 miljoner euro från EU:s acceleratorprogram (European Innovation Council´s Accelerator Program). Därtill går EU in med 15 miljoner euro i aktiekapital genom fonden EIC Fund.
– Det här bekräftar inte bara potentialen hos vår Sealer-teknologi utan påskyndar också vårt uppdrag att utveckla Europas första avancerade SMR, säger Jacob Stedman i en kommentar.
Blykalla var ett av de 71 företag som valdes ut av de totalt drygt 1 200 företag som ansökt om pengar. Även vågkraftsföretaget Corpower fick motsvarande bidrag för att utveckla sin innovativa vågkraftslösning, där bojarna är förankrade mot havsbotten och svänger i takt med vågorna med hjälp av bland annat pneumatiska cylindrar.
– Med detta stöd kan vi påskynda vårt arbete med att ta våra robusta och effektiva vågenergilösningar till den globala marknaden, säger företagets vd Patrik Möller i en kommentar.
Läs mer om Corpower i vår artikel från 2021.
5. Mälarenergi summerar 2024 – 955 miljoner kronor till hållbara investeringar
Avslutningsvis tar vi oss en titt i årsredovisningsfloden. Under de senaste veckorna har energibolagen redovisat sina siffror för 2024 – och denna vecka var det dags för bland andra Mälarenergi med huvudsäte i Västerås.
Trots en osäker omvärld, låga elpriser och fortsatt höga bränslepriser blev 2024 ett starkare år för Mälarenergi än året innan. Rörelseresultatet landade på 550 miljoner kronor och en avkastning på 4,2 procent, en halv procentenhet högre än året innan.
Vidare kan man notera att Mälarenergi investerat 955 miljoner kronor i hållbar utveckling under 2024, där 280 miljoner kronor användes till att förstärka elnätet och 351 miljoner kronor gick till det stora bergslagret för värme som blivit en världssnackis de senaste månaderna.
– Vi håller högt tempo eftersom vi vet att det är bråttom. Innovation och hållbar energiomställning är absoluta förutsättningar för att regionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas, med nya företagsetableringar och arbetstillfällen, säger koncernchefen Niklas Gunnar i en kommentar.
Johan Wickström