I grunden är Björn Nilsson civilingenjör i teknisk kemi. Men efter att ha jobbat i 15 år som konsult inom miljöteknik tyckte han att det började kännas tråkigt. För mycket pappersvändande och för lite hands-on.
– Jag tyckte att högskoleingenjörer verkade ha så roligt. Jag tänkte antingen maskin eller elkraft och så hittade jag den här utbildningen. Att den var på distans var ett stort plus. Annars hade det inte fungerat med familjen, säger han.
Björn Nilsson visste från början att han ville jobba med Umeås elnät. Så Umeå Energi Elnät stod högst på listan som arbetsgivare.
– Vid ett par tillfällen kom företag och berättade om sin verksamhet. Då passade jag på att ta kontakt. Det ledde till att jag fick göra mitt exjobb här. Jag hade blivit väldigt besviken om jag inte lyckats nästla mig in, säger han med ett skratt.
Björn Nilsson gjorde sitt exjobb våren 2020. Efter det fick han sex månaders projektanställning och sedan fast jobb. Idag arbetar han som nätanalytiker lokalnät.
– Jag jobbar med att på både lång och kort sikt ta fram planer på hur vi ska utveckla lokalnätet. Det är nödvändigt för att vi ska klara Umeås tillväxt och högt ställda krav på elnätets funktion, säger han.
Jag visste att jag ville ha en förändring och kände att nu kör jag.
Från postbranschen till energisektorn
Lisa Forslund har i princip i hela sitt yrkesliv jobbat på Posten, mest som brevbärare. Drygt 40 år gammal kände hon att det var dags för något nytt. Hon gick till studievägledaren på Umeå universitet för att undersöka olika karriärvägar.
– Det var jättebra. Hon tog fram några utbildningar som hon tyckte passade mig. Eftersom jag är intresserad av el fastnade jag för HING. Jag tänkte också att det verkade finnas gott om jobb i elbranschen.
Steget från att ha jobbat på Posten till att bli högskoleingenjör inom elkraft kan tyckas långt. Men Lisa Forslund tvekade inte en sekund.
– Jag visste att jag ville ha en förändring och kände att nu kör jag. Post har ju aldrig varit ett intresse direkt – det är däremot el. Brorsan jobbar som elektriker och pappa är hobbyelektriker. Vi fixade många apparater när jag var liten.
Lisa Forslund fick kontakt med Umeå Energi Elnät på en exjobbmässa. Det ledde till att hon i våras gjorde sitt exjobb där och sedan fick en projektanställning i juni.
– Den första tiden har det varit lite kaos i huvudet. Så det är skönt att jobba på ett företag där jag varit tidigare. Jag vet inte riktigt vilken roll jag vill ha men Umeå Energi Elnät ger mig möjligheten att få prova olika arbetsuppgifter.
Varvar teori och praktik
Båda är nöjda med upplägget på utbildningen, med många praktiskt inriktade kurser, varvat med teori. Att plugga på distans ställer dock särskilda krav både på ambitionsnivå och självdisciplin.
– Jag tror det är en fördel att ha jobbat ett antal år. När jag var yngre och pluggade saknade jag nog drivet som jag har idag, säger Björn Nilsson.
För båda är också en stark drivkraft till valet av yrke att få jobba i en bransch där det går att göra samhällsnytta.
– Att jobba inom energibranschen innebär att kunna göra stor skillnad för miljön. Även om jag inte tänker på det varje dag och klappar mig på axeln, ger det arbetsglädje och en väldigt bra känsla, säger Björn Nilsson.
– Jag håller med. Det här är verkligen en bransch som går framåt, och där det går att göra miljönytta. Det känns väldigt viktigt och roligt, inflikar Lisa Forslund.
Viktigt för att trivas är också den företagskultur som finns på bolaget. Björn Nilsson och Lisa Forslund beskriver den som trevlig och välkomnande.
– Det är högt i tak. Vi kan öppet prata om misstag, vi samarbetar och det är väldigt prestigelöst, säger Björn Nilsson.
Umeå Energi har varit med från början
HING startade 2011 och Umeå Energi Elnät har varit med i samarbetet från början.
– En utmaning i branschen har sedan länge varit att locka rätt kompetens, framför allt inom elkraft. Vi tycker att det är fantastiskt att vi tillsammans med akademin får vara med och forma ett innehåll som anpassas utifrån våra behov, säger vd Jan Eriksson.
Det är en sak att kunna räkna bra, en annan att vara en person som passar in i vår kultur och i våra team.
Samarbetet innebär också att ta emot studiebesök, gästföreläsa och vara med på jobbmässor utöver att erbjuda exjobb.
– Vi har även mentorer som själva gått utbildningen och som peppar, hjälper och stöttar nya studenter. Det behövs, utbildningen är ganska tuff, och det blir en del avhopp, säger Jan Eriksson som gärna skulle se en ännu större genomströmning av studenter som klarat utbildningen.
Att som energibolag få möjlighet att under hela utbildningstiden ha nära kontakt med studenterna lyfter han fram som en stor fördel.
– Det är värdefullt att få lära känna studenterna, till exempel genom exjobb. Det är en sak att kunna räkna bra, en annan att vara en person som passar in i vår kultur och i våra team, säger Jan Eriksson.
HING – elkraftsutbildning på distans
– HING är en högskoleingenjörsutbildning på distans med inriktning på elkraft. Den omfattar 180 högskolepoäng, det motsvarar tre års heltidsstudier.
– Vid ett till två tillfällen per termin sker uppsamlingsveckor där studenterna ses fysiskt.
– I stort sett alla utexaminerade studenter har fått arbete inom sex månader. Av de som tog examen 2022–2023 fick 19 av 20 anställning.
– Utbildningen är ett samarbete mellan Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, Mittuniversitetet och medlemsföretag i Energiföretagen.
Läs mer här
Susanne Glennegård