Efterfrågan på el i Västra Götaland ökar kraftigt under kommande år genom den industriella omställning som pågår. Enligt vissa prognoser blir det en fördubbling av elanvändningen till 2035.
Ett av de kritiska områdena är kemiklustret runt Stenungsund. Här genomför Svenska kraftnät långsiktiga nätförstärkningar för att stärka elförsörjningen. Men i väntan på att dessa elnätsprojekt är färdiga kommer Svk och Vattenfall Eldistribution att testa ett nytt koncept för att snabba på anslutningarna: kapacitetsåtgärder.
Bakgrunden är att olika regionala aktörer har meddelat att de är intresserade av att investera i egna produktionsresusrer, till exempel gasturbiner och batterier.
Upphandling i ett utvalt område
Konceptet innebär att Svk handlar upp resurser i ett utvalt område i Västra Götaland som bland annat inkluderar Stenungsund och Kungälv. Det handlar primärt om elproduktion och lagring men kan också vara avtal med industrier om förbrukningsreduktion. Det ska vara resurser som kan aktiveras snabbt – 15 minuter eller mindre – och med en effekt på runt 5 MW (preliminärt). Resurserna kan även vara aktiva på andra marknader.
Med dessa resurser som extra förstärkning kommer Vattenfall Eldistribution kunna ansluta kunder snabbare än vad den befintliga nätstrukturen tillåter. Kapacitetsåtgärden ska finansieras av den anslutande parten.
”Fint exempel på samverkan"
– För att möta den stora efterfrågan på elanslutningar behöver vi investera mer i elnät men även utforska nya koncept för hur vi kan möjliggöra nya anslutningar snabbare, säger Johan Andersson, chef för Asset management på Vattenfall Eldistribution i ett pressmeddelande.
– Det initiativ som vi nu sjösätter med Svenska kraftnät är ett fint exempel på samverkan och innovationskraft för våra kunder.
Nu kommer Svenska kraftnät inleda en dialog med potentiella leverantörer för att kartlägga vilka lösningar som finns och hur utformningen av den kommande upphandlingen ska gå till. Avtalen kommer starta från och med 2027 och avtalstiden blir flexibel, 1–10 år.
Johan Wickström