På Skövde Energi står biobränslet för omkring 70 procent av energiproduktionen, resterande del kommer från avfall och man har också en mindre andel restvärme.
– Att vi har andra bränslen än biobränsle gör att vi kan hantera krisen hyggligt bra, men det är en väldigt jobbig situation även för oss, säger Sammy Tanhua, vd på Skövde Energi.
– Att producera el i vårt biokraftvärmeverk är inte lönsamt just nu. Detta i en tid då Sverige behöver reglerbar kraftproduktion, så det är oerhört olyckligt.
Energibolaget står inför en investering i en ny turbin, men som det ser ut nu får de inte lönsamhet i den kalkylen. Det kan leda till att de kommer att köra ett av sina kraftvärmeverk utan turbin tills marknadssituationen ser annorlunda ut.
Fjärrvärmepriserna i Skövde höjdes med drygt 10 procent i år. Då har bolaget agerat krockkudde och tagit halva kostnaden, men för 2025 tvingas de höja fjärrvärmepriserna med 17,5 procent.
– Det är jättejobbiga besked att ge till våra kunder, för så här snabba svängningar på energipriset vill man inte ha som kund och det vill inte vi som energibolag heller, men nu har vi inget val.
Jag har trott att vi skulle elda skogsbränsle i ganska många år till, men jag är inte lika säker längre, utan vi måste också titta på alternativ
Kriget i Ukraina ledde till bränslebrist
En bidragande orsak till den kraftiga prisuppgången på biobränsle är att invasionen av Ukraina ledde till bränslebrist. Ryssland och Ukraina står normalt för ungefär 30 procent av världsmarknaden när det gäller biobränsle och när den marknaden är strypt så ökar givetvis konkurrensen. Det har också gjort att svenskt biobränsle exporteras i högre utsträckning än tidigare.
– Visst är kriget i Ukraina en viktig faktor till de ökade biobränslepriserna, men även när kriget tar slut tror jag att vi fortsatt kommer att se höga biobränslepriser. Sverige har svårt att nå sina klimatmål, där kraven på ökad inbindningsförmåga i skogen kan leda till minskad avverkning, menar Sammy Tanhua.
Jakten på den gröna kolmolekylen som används för att göra fjärrvärme kommer att innebära en ökad konkurrens med andra branscher som också ska ställa om, enligt Sammy Tanhua.
– Det gör att betalningsviljan för biobränsle kommer att vara fortsatt hög. Jag har trott att vi skulle elda skogsbränsle i ganska många år till, men jag är inte lika säker längre, utan vi måste också titta på alternativ – även sådant som vi kanske tidigare inte har ansett vara intressant.
En palett av lösningar
På Skövde Energi undersöker man därför en palett av tänkbara lösningar och strategiska inriktningar. Företaget har beslutat att sänka framlednings- och returledningstemperaturen och framöver kan det också bli ökad flexibilitet – både vad gäller värmeproduktionen och hos kunderna.
– Vi tittar även på fjärrvärmetaxan och undersöker om den ska vara mer dynamisk, som på ett tydligare sätt reglerar taxan utifrån våra produktionskostnader, säger Sammy Tanhua.
– Men alla kunder vill ju inte ha en rörlig fjärrvärmetaxa och då får man precis som i elhandeln erbjuda ett fast pris med ett riskpåslag.
I Skaraborg finns det både befintliga och planerade industrier som kan ge ökade restvärmeflöden. Med de höga biobränslepriserna har fjärrvärmebranschen större incitament att aktivt arbeta med dessa företag och dessutom får industrierna ökade krav på att deras restvärme ska återvinnas. Detta sammantaget talar för mer restvärme i fjärrvärmesystemen i såväl Skaraborg som resten av Sverige.
Skövde Energi gör tillsammans med sina grannkommuner en systemstudie i regionen om vad det finns för förutsättningar hos de företag som har restvärme idag och som kommer att ha det inom 5–10 år och vilka förutsättningar som finns att ta emot denna restvärme.
– Så här behöver vi arbeta både från industrier och energibolag för att förbereda oss för en sektorkoppling, säger Sammy Tanhua.
– Vi undersöker även om elpannor och ökad kapacitet för att hantera avfall som bränsle kan vara ett alternativ för oss. Vi är nu i den undersökande fasen kring en rad alternativ, så får vi se vad vi går vidare med.
Tuffare läge i Vimmerby
Vimmerby Energi & Miljö har ett ännu tuffare läge då man är helt beroende av biobränsle. Där använder man drygt 99 procent biobränsle – skogsflis och bark – vilketnästan uteslutande köps lokalt inom en femmilsradie. Det mesta går till bolagets biokraftvärmeverk som levererar värme, el samt hetvatten och ånga till två större industrier.
Vi kan inte producera el om vi inte har kostnadstäckning för bränslet.
– Vi har fleråriga biobränsleavtal som vi haft en bra bit in i krisen, så vi påverkades av de ökade biobränslepriserna lite senare än många andra energibolag. Men det har också gjort att det blivit en kraftig ökning nu, säger värmechefen Mats-Lennart Karlsson.
– Historiskt har vi haft prishöjningar på en dryg procent per år i genomsnitt, men till 2024 blev genomsnittshöjningen 30 procent, vilket är en extremt stor höjning, säger Annika Sjöstrand, chef för produktion på Vimmerby Energi & Miljö.
Vimmerby Energi & Miljö har jobbat mycket med att informera kunderna om orsaken till de stora prisökningarna på fjärrvärme och Annika Sjöstrand anser att de flesta har en förståelse för höjningen, men det är ändå tufft för kunderna.
Trots den stora höjningen på fjärrvärmepriset är det inte tillräckligt för att täcka de ökade bränslepriserna i Vimmerby. Bolaget kör sitt kraftvärmeverk så optimerat som möjligt kopplat till elprisprofilen och drar också medvetet ner elproduktionen när elpriserna är låga. Under 2024 har det lett till att elproduktionen minskat med omkring 35 procent jämfört med tidigare år.
– Vi kan inte producera el om vi inte har kostnadstäckning för bränslet. Biobränslepriserna har fördubblats för oss, så då blir det fler timmar per år när elpriset är lägre än bränslepriset och då producerar vi inte el, säger Annika Sjöstrand.
Inga alternativ till biobränslet
Kraftvärmeverket är från 2015 och är enbart byggt för rena biobränslen, så energibolaget kan exempelvis inte använda RT-flis. Det gör att man – liksom många andra energibolag – är helt beroende av biobränslet.
– I nuläget har vi inte några alternativ till biobränslet, men långsiktigt behöver vi titta på andra tänkbara lösningar, säger Mats-Lennart Karlsson.
Situationen är med andra ord mycket besvärlig för Vimmerby Energi & Miljö, men Annika Sjöstrand menar att detta är ett bekymmer för hela energi-Sverige.
– De kraftigt ökade biobränslepriserna utmanar hela fjärrvärmebranschen. Tidigare har det varit god tillgång och rimliga priser på biobränsle. Nu ökar konkurrensen om bränslet och när priserna ökar rejält utmanas vi mot kundens alternativ, säger Annika Sjöstrand.
– Dessa alternativ är oftast värmepumpar som förbrukar el och en ökad elförbrukning ger andra utmaningar. Det blir väldigt tydligt att energisystemet hänger ihop och att vi behöver jobba tillsammans för att hitta bra lösningar.
Vimmerby Energi & MiljöFjärrvärme: 125 GWh.El: 25 GWh.Energimix: 50 % skogsflis och 50 % bark.Skövde EnergiFjärrvärme 409 GWh.El: 40 GWh.Energimix: flis 58 %, avfall 36 %, spillvärme 0,7 %, övrigt 5,3 %
Ann-Sofie Borglund