Det var en rejäl lunta som den särskilde utredaren Camilla Adolfsson lade fram under en presskonferens på tisdagen (den 21 jan) tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Den nya miljötillståndsutredningen innehåller drygt 2 000 sidor, inklusive 300 sidor ren författningstext.
Miljötillstånd är dock ett ovanligt komplext ämne – men samtidigt helt centralt för att klara den gröna omställningen och elektrifieringen. De är många industrier som behöver tillstånd för att ställa om till nya fossilfria processer. Miljöbalken, som har drygt 25 år på nacken, ger inte alltid så tydliga svar på dagens frågeställningar, vilket kan hämma många processer.
– Det är många utmaningar med dagens system. Regelverket är spretigt, komplext och otydligt, vilket skapar en oförutsägbarhet i processerna. Dessutom är förhållandet mellan EU:s direktiv och de svenska reglerna otydliga, säger Camilla Adolfsson, som har lång erfarenhet av Regeringskansliet och lett ett par större utredningar tidigare.
Fyra övergripande förslag
För att komma tillrätta med denna situation lyfter utredarna fram fyra övergripande förslag.
Först och främst ska miljöprövningen få ett eget samlat kapitel i miljöbalken, för att underlätta tillämpningen. Idag är regleringen fördelad mellan en rad olika kapitel och i olika förordningar.
Vidare föreslår utredningen en ny samordnad process för miljöbedömning och tillstånd som motsvarar EU-rättens krav. Här blir det två delar med tydliga tidsfrister, i linje med EU-rätten:
– ett snabbspår på max 3 månader för verksamheter som inte har betydande miljöpåverkan.
– ett mer omfattande miljötillståndspår för verksamheter som alltid ska miljöbedömas eller där åtgärden bedöms ha betydande miljöpåverkan – dessa ska vara klara inom 6-10 månader.
Vidare ska det enbart krävas ett offentligt samråd med allmänheten – idag kan det ofta krävas flera samråd innan ett miljöbeslut.
Sverige är ensamt om att ha ett system där domstolar prövar miljöärenden i första instans.
Ny statlig myndighet
Utredningen föreslår även att en ny statlig myndighet inrättas – med arbetsnamnet Miljöprövningsmyndigheten – som ska ta hand om samtliga miljöprövningar istället för dagens 330 myndigheter (domstolar, länsstyrelser och kommuner).
– Med nuvarande system finns det en stor risk att olika myndigheter gör olika bedömningar. Sverige är också ensamt om att ha ett system där domstolar prövar miljöärenden i första instans. Vi föreslår istället att Mark- och miljödomstolarnas roll renodlas till överprövningar, säger Camilla Adolfsson.
Slutligen föreslår utredningen en ny tillstånds- och granskningsplikt som kommer att leda till att antalet tillståndspliktiga verksamheter minskar med 60 procent.
– Sammantaget kommer våra förslag ge förutsättningar för en mer ändamålsenlig och effektiv process utan att miljökraven sänks. De blir ett mer rättssäkert och konkurrenskraftigt system – och det kan troligen leda till att investeringsviljan i näringslivet stärks, säger Camilla Adolfsson.
Dessa förslag innebär en av de största reformerna för svensk industri i modern tid.
Välkommen utredning
Men det är ett omfattande juridiskt arbete som väntar för att sjösätta utredningens förslag, om regeringen går på dess linje. Först den 1 januari 2028 väntas det nya regelverket träda ikraft.
– Det här är en efterlängtad utredning som vi nu ska analysera. Tiden är mogen för en stor förändring i processerna så att de blir mer moderna, förutsägbara och effektiva. Det är viktigt att statlig byråkrati inte hindrar omställningen, sa Romina Pourmokhtari när hon tog emot utredningen.
Förslagen välkomnas också från många håll i näringslivet
– Dessa förslag innebär en av de största reformerna för svensk industri i modern tid. Utredningen är mycket efterlängtad och vi ser att omfattande reformer är helt nödvändiga för industrins omställning, säger Annika Roos, vd på Jernkontoret.
Även Energiföretagen är positiva till utredningens förslag:
– Miljötillståndsutredningens förslag är välkomna och kan göra stor skillnad. Samtidigt oroas vi över att de inte ska hinna gå vidare till färdig lagstiftning under mandatperioden. Vi uppmuntrar därför regeringen att så fort som möjligt bereda dessa förslag vidare och skjuta till resurser för det fortsatta arbetet, säger Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen.
Nu kommer utredarna jobba vidare med några tilläggsuppdrag som regeringen gett dem tidigare i januari. Bland annat ska utredningen analysera hur ett besked om lämpligheten av en viss verksamhet på en viss plats kan lämnas i ett tidigt skede, hur handläggningstiderna i plan- och byggprocessen kan förkortas samt hur regelverket kan förändras för att inte ställa högre krav än ramdirektivet för vatten kräver.
Här kan du läsa hela miljötillståndsutredningens betänkande.
Johan Wickström