Det finns många olika förkortningar på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknader, men själva ryggraden i systemet är mFRR (manual Frequency Restoration Reserve) som hanterar de största balansbehoven i elsystemet. Dess funktion är att återställa balansen mellan produktion och förbrukning, och resurserna ska kunna aktiveras inom 15 minuter. Det är framför allt vattenkraften som stått för den största delen av mFRR-reserverna i Norden.
Hittills har tjänsten aktiverats manuellt av operatörer i kontrollrummet på Svenska kraftnät och dess motsvarigheter i övriga Norden. Men från och med den 4 mars har en algoritm tagit över aktiveringen. Samtidigt har tjänsten anpassats till den stundande kvartsmarknaden, så buden sätts per kvart.
– Vi gör det här för att nyttja elsystemet på ett mer effektivt sätt, så att det bättre speglar fysiken i elnäten. Men i och med att vi använder ledningarna mer nu minskar överföringskapaciteten mellan elområdena, och det innebär att mer av balanseringen måste ske lokalt, säger Anna Jäderström, ansvarig för balanstjänster på Svenska kraftnät.
Det här innebär samtidigt att efterfrågan på mFRR kommer öka i Sverige och vi får en mer korrekt prissignal om var det råder brist på reserver.
Ökade priser på mFRR i vissa områden
Tidigare har elen kunnat flyta mer mellan elområdena. Till exempel har den norska vattenkraften använts för att hantera obalanser i hela Norden, men det kommer minska framöver. De lokala elområdena måste bli mer självförsörjande på balanskraft (mFRR).
Följden blir att priserna på mFRR-marknaden kommer att stiga i vissa områden, där det är ont om reserver.
– Det här innebär samtidigt att efterfrågan på mFRR kommer öka i Sverige och vi får en mer korrekt prissignal om var det råder brist på reserver. Förhoppningsvis kan det ge incitament till fler investeringar i flexibilitet, säger Anna Jäderström.
Vad innebär det för elmarknadsaktörerna?
– De flesta leverantörer av stödtjänster är förberedda på detta och har hunnit att testa den nya marknaden. Men det är klart att det kan bli mer utmanande med kortare tidsenhet för elproducenter när det gäller hur de ska planera sin elproduktion. Den feedbacken har vi fått från vattenkraftsproducenter.
Nödvändig förändring
En grupp som kommer känna av förändringen är de balansansvariga aktörerna – det 30-tal företag som har ansvar för att den lokala elbalansen och som får betala för den obalans som uppstår under drifttimmen.
– Den här förändringen ställer krav på en hög grad av digitalisering samt ett ökat fokus på att vara i balans då det framöver kommer att kosta mer att ha stora obalanser, säger Anna Jäderström.
– Vi förstår att det kan finnas en oro över förändringen, men den är helt nödvändig för ett fortsatt driftsäkert och effektivt elsystem.
I och med att marknaden ställs om medför det att fler aktörer kan komma in på dessa marknader. Innan omgörningen var kravet en uthållighet på 60 minuter – nu räcker det med 15 minuter. Samtidigt sänks kravet på budstorlek från 5 MW till 1 MW.
– Det här innebär att fler aktörer kan vara med och delta. Nu när priserna gått ner på övriga stödtjänstmarknader kanske en del av dem kan börja snegla på mFRR-marknaden, till exempel batteriaktörer. Om likviditeten ökar så kommer också prisbilden stabilisera sig, vilket gynnar alla.
Påverkan på elpriset
Hur kommer det påverka elpriset i stort?
– Det blir bara en marginell påverkan för en hushållskund. Den här delen av reglerkraftsmarknaden står för mindre än en procent av elnotan. Det kan få större påverkan enskilda timmar på till exempel vindkraftsproducenter och större elförbrukare, beroende på hur deras avtal ser ut med sin balansansvariga, säger Anna Jäderström.
– Om vi inte skulle göra denna förändring skulle balanseringen orsaka en större påverkan på elpriset, eftersom det inte skulle finnas ekonomiska incitament att öka utbudet lokalt. Då skulle vi behöva reservera mer och mer överföringskapacitet från dagen före-marknaden till balanseringen för att säkra att reserverna finns någon annanstans och därmed påverka elpriset mycket mer.
Vi ser att införandet av metoden innebär ett hot mot framför allt mindre aktörer och särskilt aktörer med stora andelar icke-planerbar produktion i sina portföljer.
Oro hos energiaktörer
I energibranschen finns en oro för konsekvenserna av den nya modellen. Ett av företagen som påverkas är Bixia som är en av de balansansvariga aktörerna på elmarknaden. Morgan Andersson, chef för krafthandel på Bixia, menar att införandet av den automatiska energiaktiveringen i sig inte behöver vara fel men att införandet kommer för tidigt.
– Svk:s algoritm innehåller brister som bör byggas bort. Till exempel kan aktivering av odelbara bud leda till oönskade priser i områden som borde få samma pris.
Morgan Andersson tycker även att informationen från Svk kommit alldeles för sent och att man därmed inte gett marknaden rimliga chanser att anpassa sig till förändringen.
– Den första indikationen från Svk på vilka konsekvenser införandet kan komma att innebära kom på ett extrainsatt driftrådsmöte den 13 februari, mindre än en månad innan införandet, säger Morgan Andersson.
Den automatiserade energiaktiveringsmarknaden kommer även tätt inpå två andra förändringar som kraftigt förändrat möjligheterna till intradagshandel, enligt Morgan Andersson.
– I och med att flödesbaserad kapacitetstilldelning än så länge bara har införts på dagen före-handeln finns det idag klart mindre överföringskapacitet kvar till intradagshandel än det tidigare gjort. Till detta kommer även en förändring den 18 mars där obalanskostnader beräknas på 15 minuter, men det kommer bara finnas timprodukter för dagen före-marknaden. Det innebär att alla balansaktörer måste använda intradagshandel för att handla sig i balans i varje timme och utrymmet på att hantera faktiska obalanser på intradagsmarknaden bör bli ännu mindre, säger Morgan Andersson.
– Själva elpriset som publiceras av Nordpool kommer inte direkt påverkas av denna förändring men det påslag som tillkommer från oss balansaktörer kommer öka och därmed får slutkunderna betala mer.
Vid Svenska kraftnäts parallellkörningar för att se utfallet av den nya modellen har priserna tidvis legat tiofaldigt högre än det verkliga priset under den dagen.
– Obalanspriser på den nivån riskerar att få svåra ekonomiska konsekvenser för balansansvariga aktörer och elhandelsföretag, och skulle detta inträffa mer frekvent finns en uppenbar risk för konkurser, vilket skulle få följdverkningar på flera marknader, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsexpert på Energiföretagen.
– Vi ser att införandet av metoden innebär ett hot mot framför allt mindre aktörer och särskilt aktörer med stora andelar icke-planerbar produktion i sina portföljer.
Osäkerhet i testkörningarna
Anna Jäderström menar att det finns osäkerheter i de parallellkörningar som Svk genomfört.
– Testkörningarna visar de testbud som aktörerna skickat in. Aktörerna har aviserat att dessa kommer skilja sig från de verkliga och att fler bud kommer skickas in när det går live. Vi har också fått ett ökat antal förkvalificeringar, med omkring 1000 MW, vilket inte heller syns i testkörningarna, säger Anna Jäderström.
– Vi kommer också reservera överföringskapacitet och ökade den 25 februari andelen bud som säkras dagen före driftsdygnet för att hantera bristande likviditet.
Övergången till den automatiserade mFRR-marknaden är en av pusselbitarna i en större förändring av elmarknaden som pågår i hela Europa med sikte på 15-minuters avräknings- och handelsperioder. Målet är att använda elnätet mer effektivt och samtidigt möjliggöra att fler resurser i elsystemet som produktion, förbrukning och lager kan vara aktiva på elmarknaden. Moderniseringen är också nödvändig för att kunna ansluta till den europeiska plattformen för att utbyta balansenergi.
I Norden tillsammans med Europa införs kvartshandel på intradagsmarknaden den 18 mars och på dagen före-marknaden sätter man igång den 11 juni.
– Förhoppningsvis leder de här åtgärderna till ett bättre balanserat elsystem på sikt. Med mer lokal förmåga och ökad flexibilitet minskar vi behovet av att använda överföringskapacitet för att hantera obalanser och ökar driftsäkerheten genom att minska risk för överlaster i elnätet, säger Anna Jäderström.
Två mFRR-marknader
Marknaden för manuell frekvensåterställning är indelad i två delar, en kapacitetsmarknad och energiaktiveringsmarknad, som nu ska automatiseras.
Energiaktiveringsmarknad
Öppningsbud: 13.00 dagen före leverans.
Stängningsbud: 45 min innan leverans.
Minsta budvolym: 1 MW (från och med 4 mars).
Aktiveringstid: 100 % inom 15 min.
Ersättning för levererad energi.
Kapacitetsmarknad
Öppningsbud: 7 dagar före leverans.
Stängningsbud: 7.30 dagen före leverans.
Minsta budvolym: 1 MW.
Aktiveringstid: 100 % inom 15 min.
Ersättning för att garantera kapacitet.
Johan Wickström