Två gånger per år presenterar Energimyndigheten sina kortsiktsprognoser som sträcker sig fem år fram i tiden. I den senaste prognosen, som gäller för perioden 2023–2028, konstaterar myndigheten att både elanvändning och elproduktion ökar under kommande år – men i en lägre takt jämfört med tidigare prognoser. Anledningen är det osäkra geopolitiska läget kombinerat med lågkonjunktur.
Enligt prognosen ökar den svenska elanvändningen från knappt 132 TWh 2023 till 148 TWh 2028, en ökning med cirka 12 procent. Större delen av ökningen sker från och med 2026, då ett antal stora industrisatsningar inom järn, stål och elektrobränslen väntas komma igång och där den gröna vätgasproduktionen kommer stå för en stor del av den ökade efterfrågan på el.
– Omställningen i industrin är en tydlig trend. Men samtidigt leder en osäker omvärld och fortsatt lågkonjunktur till ett försämrat investeringsklimat, vilket gör att utvecklingen inte går i den takt som vi tidigare sett, säger Martin Johansson, enhetschef för prognoser och scenarier på Energimyndigheten.
Fortsatt utbyggnad av vindkraft
Även elproduktionen förväntas öka under prognosperioden, från 163 till 187 TWh eller 15 procent. Det beror främst på en fortsatt utbyggnad av landbaserad vindkraft, men även av mer solkraft och ökad produktion av den befintliga kärnkraften.
Men även ökningen av elproduktion ligger något lägre än beräknat, på grund av att elanvändningen inte riktigt utvecklats som i tidigare prognoser. Vindkraften växer i och för sig med 40 procent och kommer nå en produktion på 47 TWh till 2028, men det är ändå 7 TWh lägre än tidigare prognoser visat. Även tillväxten för kraftvärme och solel har mattats av något i den nya prognosen.
Osäkerhet och förseningar
Nyindustrialiseringen har präglats av osäkerheter och förseningar, skriver Energimyndigheten, men samtidigt har EU signalerat nya satsningar som kan förbättra förutsättningarna:
– EU:s nya fokus på att främja konkurrenskraften kan lyfta läget och göra att tempot i omställningen ökar, säger Martin Johansson.
Inom fjärrvärmesektorn kommer användningen ligga ganska stabilt runt 50 TWh, med en svag ökning på grund av nybyggnation av bostäder och lokaler.
Läs rapporten här.
Johan Wickström