Fortum är en av de stora kärnkraftsaktörerna i Norden och äger kärnkraftverket Loviisa i Finland och är delägare i Forsmark, Oskarshamn och Olkiluoto, Finland. Nu har Fortum slutfört en tvåårig förstudie om förutsättningarna för ny kärnkraft – ekonomiskt, politiskt och regulatoriskt. Både stora konventionella reaktorer och småskaliga reaktorer (SMR) ingår i studien.
Utgångspunkten för studien är att efterfrågan på el i Norden nästan kommer fördubblas till 2050 och att ”alla fossilfria teknologier behövs i verktygslådan även i framtiden” för att kunna behålla ett robust elsystem.
Efterlyser riskdelning
En tydlig slutsats från studien, enligt Fortum, är att ny kärnkraft kan spela en viktig roll för att bygga ett konkurrenskraftigt nordiskt elsystem – men att en investering i kärnkraft inte är ekonomiskt gångbar ned nuvarande marknadsdesign.
– Dagens elmarknad präglas av en mycket hög volatilitet och relativt låga elpriser. Med dagens marknadsmodell kommer det inte att bli några investeringar i kärnkraft, sa Petra Lundström, chef för Fortums kärnkraftsdel, under en presskonferens på måndagen (24 mars).
Enligt Fortum behövs det en tydlig riskdelningsmodell, likt den som nu förbereds av den svenska regeringen. Men det räcker inte – det krävs även en ökande kundefterfrågan, starka partnerskap och en harmonisering av de regulatoriska förutsättningarna i Europa.
– Vi har en konkurrensfördel genom våra långa och bred expertis inom kärnkraft, men vi kommer ändå behöva starka partners för framtida projekt. Det är också viktigt att kärnkraften får samma förutsättningar i EU som andra fossilfria kraftslag när det gäller finansiering, säger Petra Lundström.
Valt ut tre teknikleverantörer
I studien har Fortum pekat ut tre teknikleverantörer som man ska fördjupa sitt samarbete med: Westinghouse och EDF kring konventionella stora reaktorer och GE-Hitachi när det gäller SMR.
– Storskaliga reaktorer är mest konkurrenskraftiga när det gäller baskraft, medan SMR-reaktorer kan ligga nära industriella anläggningar och även användas till fjärrvärme, vilket skulle kunna ge bättre ekonomiska förutsättningar, säger Laurent Leveugle, ansvarig för ny kärnkraft på Fortum.
– Men det viktigaste är att inte börja för tidigt och att använda beprövade teknologier. Vi har dragit en del lärdomar av andra kärnkraftsprojekt under de senaste åren.
Aktuellt i slutet av 2030-talet
Det kommer dock att dröja innan den nya kärnkraften eventuellt är på plats. Under de närmaste tio åren är det framför allt landbaserad vindkraft och solkraft som Fortum ska satsa på. Därefter – en bit in på 2030-talet – kan det bli aktuellt med fler pumpkraftverk och en livstidsförlängning av kärnkraftverket i Loviisa.
– Ny kärnkraft kan bli aktuellt först under andra halvan av 2030-talet – om de marknadsmässiga förutsättningarna är rätt, säger Markus Rauramo, vd och koncernchef för Fortum.
Under de närmaste åren kommer Fortum fokusera på att vidareutveckla projektekonomi och partnerskap och fortsätta diskussionerna med potentiella kunder liksom med tillsynsmyndigheter och politiker. I Loviisa har Fortum redan förberett sig genom att köpa ett 300 hektar stort område i närheten av den befintliga reaktorn.
Johan Wickström