Jag har inte hört talas om en bransch med så många svåra frågor men med så gott humör, sa moderatorn Karin Hübinette när hon inledde Energiföretagens årliga event Energi 2025 på SergelHub i Stockholm, 27-28 mars.
Under två halvdagar kunde åhörarna – drygt 300 personer – ta del av ett omfattande program med en rad intressanta föredrag. Här är 11 citat som belyser några av de centrala diskussionerna.
-
Vi får i princip ett näringsförbud redan 2039 om vi inte klarar utsläppsmålen.
Ola Bergström, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg och ordförande i Industrins ekonomiska råd, gick igenom industrins förutsättningar att klara EU:s utsläppsmål: nettonoll till 2039 enligt ETS1 (utsläppshandelssystemet).
Och det ser lite mörkt ut. Dagens minskningstakt räcker inte och utsläppspriserna täcker inte de nödvändiga investeringarna inom vissa industrisektorer, visar rådets studier. För att klara utmaningarna krävs mer energi och det är ganska bråttom.
– Energiförsörjningen är den enskilt viktigaste frågan för att utsläppsminskningarna ska komma till stånd. Alternativet är stora neddragningar inom industrin, sa Ola Bergström.
-
Aldrig tidigare har det funnits 3,5 miljarder kronor till energiberedskap.
Maja Lundbäck, statssekreterare på Klimat- och näringslivsdepartementet, berättade om regeringens arbete med att bygga upp lokala, regionala och nationella energiplaner med leveranssäkerhet i fokus.
– Det finns ingen motsättning mellan beredskap och grön omställning, sa Maja Lundbäck.
– Säkerhetshotet just nu är mycket allvarligt och det är på riktigt. Men ni i energi-Sverige är väl medvetna om det här och har mycket arbete på gång.
-
Jag älskar fjärrvärme.
Mats Green, moderaternas energipolitiske talesperson, svarade på frågan om vad partiet vill göra för kraft- och fjärrvärme. Här lyfte han bland annat fram Kraftlyftet som primärt riktar in sig på kraftvärme samt den nya elmarknadsutredningen som han hoppas ska leda till att kraftvärmen får bättre betalt för sina nyttor i elsystemet.
– Sedan tycker jag att energiskatten på värmepumpar i fjärrvärmesystemet ska sänkas rejält, sa Mats Green.
-
Vi går från globalisering till regionalisering.
Katarina Areskoug, vd på Impact Europe och tidigare statssekreterare för EU- och utrikesfrågor, redogjorde för allt nytt som är på gång inom den nya EU-kommissionen, inte minst mot bakgrund av den svajiga geopolitiska situationen. Till exempel kommer industripolitiken bli ännu mer offensiv med fokus på konkurrenskraft och försvar – men samtidigt fortsatta satsningar på grön omställning.
Hon konstaterade även att det finns utrymme att påverka förslag och beslut som är på gång.
– Det är ganska bra att åka ner och knacka på dörren till kommissionen, för de vill verkligen ha input. Vi har ju en annan energisituation än övriga Europa som det är viktigt att förklara.
-
Vind- och solkraft är lite som en Stenbeck intervention.
Anders Sandoff, forskare vid Handelshögskolan i Göteborg, pratade om hur energibolag ska tänka kring investeringar och risk – och delade upp energisektorn i två delar: bolag med infrastrukturlogik som är beroende av plats och system (till exempel fjärrvärme, elnät och vattenkraft) och vind- och solkraft som kan massproduceras i modulära, standardiserade enheter där hela kapitalmarknaden kan vara med och investera.
– Det är en utmaning att få till ett konkurrenstryck i de traditionella energibolagen med infrastukturlogik, men de framtida målbilderna måste vara tydliga och gemensamma, sa Anders Sandoff som betonade vikten av förankring i det lokala samhället:
– Engagera er i det kommunala energiarbetet, bjud på er kapacitet och samverka med andra.
-
Börja i problemen – inte i lösningarna.
Göteborg Energis vd Per-Anders Gustafsson berättade om den turbulenta tiden när han blev tf vd hösten 2022 med en elhandelsaffär som gick 200 milj i förlust och där företaget fick ”slänga in tusenlappar i gasturbinen” på grund av de höga gaspriserna. Det var då han tog fram en ny strategi som tog sin utgångspunkt i problemen – till exempel nätkapacitet för elkunderna.
Sedan dess har företaget bland annat byggt upp Sveriges största flexmarknad för el, varit först med villkorade avtal och infört effektavgifter. Och nyligen blivit korad till Sveriges mest effektiva elnätsbolag av Drivkraft Sverige.
– Nu är vi tillbaka där vi ska även om osäkerheterna knappast blivit mindre. Förra året tjänade vi 643 miljoner kronor, vårt mål är en miljard – som vi behöver för att återinvestera i vårt energisystem för att klara omställningen.
-
Våra vindkraftverk har blivit ett välkomnande landmärke.
Hulda Pettersson, projektutvecklingschef på Holmen Energi, berättade om acceptansutmaningarna när företaget ska installera vindkraft. Ökad kunskap och förståelse kan minska rädslan för det okända, och hon tog företagets vindkraftspark i Hallstavik som exempel. Den är tätt ihopkopplad med företagets pappersfabrik och därmed en viktig del för den lokala sysselsättningen.
– Efterhand blir vindkraftverken en naturlig del i omgivningen. Det kan till med vara så att invånarna hör av sig till oss: ”Nu snurrar inte verk 14 – har det hänt något?”
-
Koldioxidskatter hör till de mest populära skatterna.
Sverker Carlsson Jagers, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, pratade om vad som krävs för att få acceptans för klimatpolitiska åtgärder, till exempel skatter. En viktig framgångsfaktor är att åtgärder uppfattas som rättvisa. Sedan är det viktigt med begreppen också.
– Vad man kallar ett styrmedel spelar roll. Fler gillar en koldioxidskatt än en bränsleskatt, sa Sverker Carlsson Jagers.
-
Kompetensen finns ofta i ett hus nära dig
Peter Larsson, regeringens tidigare samordnare för hållbar omställning i norra Sverige, lyfte fram betydelsen av att satsa på de som redan är yrkesverksamma för att klara dagens och morgondagens kompetensförsörjning i energisektorn – det vill säga att fortbilda personer till nya uppgifter i takt med utvecklingen. En åtgärd som är extra viktig nu när tillskotten av ”nykläckt” arbetskraft minskar successivt.
– Vi måste fokusera på kompetenshöjning och nya typer av samarbeten. Mycket av utbildningsväsendet har en gammaldags uppdelning, sa Peter Larsson.
-
Vi behöver hitta nya modeller för hur man delar risk.
Teknikföretagens vd Pia Sandvik förklarade att deras 4 500 medlemsföretag fortsätter att driva på den gröna omställningen – men att tillgång till fossilfri energi med konkurrenskraftiga priser är en förutsättning för att de ska kunna fortsätta.
– En konkurrenskraftig elförsörjning kräver långsiktighet i politiken men också att energiföretag och deras kunder är med och delar på den finansiella risken. Vi behöver tillsammans utveckla nya modeller för det, sa Pia Sandvik.
-
Vår uppgift kommer inte bli enklare, utan svårare – men vi har förmågan att lösa det.
När Energiföretagens vd Åsa Pettersson och ordförande Sezgin Kadir summerade konferensen lyfte de vikten av att vi löser de nödvändiga investeringarna i vårt energisystem, även om marknaden idag inte ger rätt förutsättningar. Det handlar om att se möjligheter och att fortsätta dialogen mellan politik, näringsliv och energibransch.
– Energi är samhällets viktigaste livsnerv och vi vill medverka till att bygga upp ett starkt energisystem. Vår resiliens går hand i hand med den gröna energiomställningen, sa Åsa Pettersson.
Johan Wickström