I Carrington utanför Manchester finns ett av Storbritanniens största och modernaste gaskraftverk med kapacitet att förse en miljon hushåll med el. Hit kommer också stora och snabbt växande mängder el från vindkraftverk och solparker.
Nästa år ska även ett innovativt långtidsenergilager som Highview Power utvecklat stå färdigt. Med en kapacitet på 300 MWh och en effekt på 50 MW blir det också det första kommersiella lagret av sitt slag i Storbritannien.
Metoden som Highview Power använder sig av är över hundra år gammal och användes först av Linde för att separera gaser ur luft. Men syftet här är ett annat och kallas Liquid Air Energy Storage (LAES).
Flytande luft lagras
Så här går det till: När det finns överskott på vind- och/eller solel används elen för att rena, avfukta och komprimera luft så mycket att den till slut blir flytande. Det sker vid –196 grader Celsius. Den flytande luften lagras därefter vid lågt tryck med mycket små energiförluster i 40 meter höga isolerade ståltankar. Lagringstiden kan vara flera veckor, vilket är längre tid än litiumjonbatterier klarar av.
När efterfrågan på el är hög exponeras den flytande luften för normala temperaturer, vilket gör att den återgår till gasform och expanderar 700 gånger i volym. Den snabba expansionen driver en gasturbin som genererar el, tillräckligt för att försörja en halv miljon hushåll under fyra timmar.
När luften komprimeras avges stora mängder värme, som även den tas tillvara och lagras i separata tankar, vilket gör att anläggningens energiförlust blir lägre än den annars hade varit.
Highview Powers luftlager kommer också att tillhandahålla stabilitetstjänster till det nationella elnätet och kan då ersätta fossilbränslebaserade kraftverk för systemstöd.
Inga kritiska metaller
Det finns flera fördelar med tekniken. Luftlagret använder inte kritiska metaller eller giftiga ämnen och läcker inte metan eller andra klimatpåverkande gaser. Den förväntade livslängden är 40 år, vilket är fyra gånger så lång livslängd som litiumjonbatterier. Till skillnad från pumpkraft kan luftlager placeras varsomhelst. Och uttjänta ståltankar är lätta att återvinna.
Nackdelen är som i så många andra nya lagringssammanhang prislappen. Highview Powers anläggning, som finansieras av banken UKIB och energibolaget Centrica kostar 300 miljoner pund (4,2 miljarder kronor). Financial Times uppskattar kostnaden för elen i denna första anläggning till cirka 700 kronor per kWh, vilket är betydligt mer än för litiumjonbatterier.
Ytterligare fyra anläggningar på gång
Behovet av lagringslösningar i Storbritannien är dock mycket stort. Enligt Centrica har Storbritannien den lägsta lagringskapaciteten av alla världens större ekonomier. Samtidigt satsar landet helhjärtat på att bygga ut vind- och solenergi.
För att hantera svängningarna behövs enligt motsvarigheten till Svenska kraftnät, National Grids, framtidsscenario för 2050 upp till 100 GWh i lagringskapacitet. Det är bakgrunden till att Centrica satsar stort på energilagring och balansering. Fram till 2030 planerar företaget att bygga ytterligare fyra nya 2,5 GWh-anläggningar.
Carl Johan Liljegren