Elmarknaden blir allt mer komplex att förstå. Under året införs kvartspriser på elmarknaden samtidigt som allt fler elnätsföretag successivt lanserar olika typer av effektavgifter, vilket är ett krav från den 1 januari 2027. Dessa effektavgifter kommer vara tidsdifferentierade.
För att hjälpa elkunderna på traven på denna komplicerade elmarknad har Rise tillsammans med ett antal elnätsföretag samt ett antal tjänsteleverantörer utvecklat en datalösning med stöd av Energimyndigheten. Det är en öppen API-standard där alla aktörer kan få tillgång till elnätsavgifter på ett maskinläsbart automatiskt sätt.
I utvecklingsprojektet har bland andra Tekniska verken och Göteborg Energi deltagit.
Och den 1 mars släppte båda dessa företag sina lösningar enligt det gemensamma API-standarden med sina egna elnätsavgifter integrerade. Det gör att elnätskunder i Linköpingsområdet och Göteborg blir först i landet med att kunna använda API:t i praktiken.
Kostnadsfri lösning
Elnätsaktörernas API-lösningar är tillgängliga kostnadsfritt och kan användas av till exempel elhandlare och andra energitjänstleverantörer, men även av kreativa hemmakodare.
– Det här kommer att vara betydelsefullt för våra kunder. Det är en av de saker som vi kan göra för att hjälpa våra kunder som har allt svårare att förstå elmarknadens prissättning, säger Christian Andersson, affärsutvecklare på Tekniska verken.
– På sikt kommer effektavgiften bli en minst lika viktig prissignal som elpriset, och därför behöver vi underlätta för kunderna när det gäller att optimera elpriset och elnätsavgiften tillsammans.
Tekniska verken har haft effektavgiften i sin elnätsavgift för sina större kunder i flera år, men under 2024 rullade man succesivt ut effektavgiften även för merparten av sina mindre kunder – först i Katrineholm i april, sedan i Linköping i september och i maj i år får även Mjölby samma upplägg.
Två prislistor för elnätsavgiften
Företaget har två olika prislistor som kunderna kan välja mellan: en standardprislista som baseras på snittet av kundens fem högsta effekttoppar under månaden (oavsett tid på dygnet), dels en tidsdifferentierad prislista där det blir billigare att använda effekten på natten, vilket passar till exempel elbilsägare som kan styra och planera sin laddning.
– Det vi kan se är att kunder med elbilar som valt den tidsdifferentierade prislistan har lyckats flytta sina effekttoppar till nätterna och samtidigt minskat dem med cirka 20 procent i december jämfört med samma tid 2023. Så det lönar sig att optimera sin elanvändning. Lägre effekttoppar ger lägre effektavgifter vilket även är bra för elnäten, säger Christian Andersson.
– För elhandlare och tjänsteleverantörer som är tidiga med att använda denna API-lösning blir det en konkurrensfördel.
Tibber ska använda lösningen
Ett av företagen som planerar att använda lösningen är Tibber – ett företag som redan ligger långt fram när det gäller smart styrning och användarvänliga lösningar.
– Jag tycker att själva api-et är fantastiskt bra. De har framtidssäkrat det så att det fungerar med löpande uppdateringar. Vi planerar att införa det för våra kunder i Göteborg och Linköping, säger Fredrik Håkansson, elmarknadsexpert på Tibber.
Tibber har sedan tidigare utformat en lösning för att hantera effektavgiften för sina elhandelskunder som har Ellevio som elnätsleverantör.
– Men det bästa är givetvis om det finns en lösning där alla företag ingår, fast det kräver ju att alla elnätsföretag är med på tåget. Men det är inte så lätt för mindre bolag att införa det här. Det är en tröskel för dem, säger Fredrik Håkansson och fortsätter:
– Därför vore det bästa om Energimarknadsinspektionen kunde hjälpa till mer. Till exempel göra ett gränssnitt där nätföretagen kan rapportera in sina uppgifter till API-et. Det borde vara en stor dörr in till Ei.
Hoppas få med alla elnätsbolag
På Rise har man fått med de flesta av de större elnätsföretagen i projektet och har fått ett stort gensvar från branschen.
– Förutsättningarna är olika för olika elnätsbolag men jag hoppas att vi kan få med alla elnätsbolag till den 1 januari 2027, säger Niklas Thidevall, projektledare på Rise.
På Rise kommer man nu att jobba vidare med lösningen för att utveckla den ytterligare.
– Till exempel ska det gå att få fram vilken tariff som en enskild kund har valt. Vi kommer också jobba med användarvänligheten så att fler tjänsteleverantörer ansluter sig, säger Niklas Thidevall.
Här kan du läsa mer om API-lösningen.
Johan Wickström