Distributionselektrikern Håkan Kaneteg på Omexom är på utryckning i Bromma. En avgrävd kabel på ett bygge måste åtgärdas.
Håkan Kaneteg är en av initiativtagarna till uppropet ”Ingen ska dö på jobbet!”.
– Vi tyckte att arbetsmiljön hade börjat bli sämre, och när vi startade uppropet hade det skett tre dödsolyckor i branschen på kort tid.
Syftet är att förbättra för alla som är ute och arbetar i kraftnätsbranschen, och i förlängningen skapa ringar på vattnet för hela arbetsmarknaden, enligt Håkan Kaneteg som är skyddsombud och förtroendevald inom Elektrikerförbundet, SEF.
Han menar att det krävs att politiker, nätbolag och entreprenörsbolag pratar mer med varandra om gemensamma problem:
– Alla måste hjälpas åt. Vi har sett en del förbättringar. Efter den senaste stormen har de stora nätbolagen förbjudit nattarbete i röjningsarbetet. Men vi har en bit kvar.
Den främsta orsaken till olyckorna är stress och press som leder fram till felaktiga beslut, menar Håkan Kaneteg. Personalbrist och större krav på att arbetet ska gå fortare är stora problem.
Vad behöver göras?
– Alla säger att säkerhet är högsta prioritet, men om det kan upprätthållas är en annan sak. Vi är inte ute efter att peka ut vare sig våra egna arbetskamrater eller olika bolag, men man kanske kan börja med att syna sig själv. Varför tar folk genvägar? Vad kan jag göra för att förhindra en olycka?
Några andra åtgärder som är viktiga?
– Nätbolagen måste ta tillbaka ansvaret över beredskapen igen, istället för att låta entreprenörerna bemanna upp som de tycker är rimligt. Vidare tycker vi att tiden är alldeles för kort från det att man är nyanställd och till dess man anses vara ”fullfjädrad”.
Andreas Ericson