– Vi började med solceller 2011 då vi installerade 2 600 kW på flerbostadshus i stadsdelen Ålidhem. Det är ett projekt som många känner till och därför har blivit en viktig referenskund. Vi har därefter utvecklat solelsaffären och provat olika lösningar. Förra året tog affären ordentlig fart – då valde 47 villakunder att satsa, säger Lena Ahlgren, projektledare för sol på Umeå Energi.
– Det ska vara enkelt för villaägare i Umeå att bli med solel, säger Lena Ahlgren vidare och beskriver sättet de arbetar på.
Kunden kontaktar Umeå Energi, där säljaren Susanne Lundström tar hand om solaffären. Kunden får i uppdrag att skicka två–tre bilder på sitt hus. Resterande uppgifter på huset samlas in digitalt via bland annat Google Maps.
– Tidigare åkte vi ut och gjorde mätningar på taket, men det var tidsödande och nuvarande system är mer tillförlitligt, berättar Lena Ahlgren.
Därefter får kunden en offert, där solcellslösningar ska ge så optimal effekt som möjligt på just deras tak. När offerten är påskriven börjar installationen planeras hos Umeå Energi.
– Vi styr hela affären, vi lämnar aldrig över kunden till installatören. Installatörens uppgift är att installera solanläggningen hos kund med Umeå Energi som stöd, säger Lena Ahlgren.
För att fler ska kunna satsa på solel erbjuder Umeå Energi olika prismodeller. Kunden kan antingen köpa anläggningen eller så kan de hyra den och betala en fast månadskostnad. Bindningstiden är endast tre år och kunden kan när som helst under hyrestiden välja att köpa anläggningen. Om kunden säljer sin fastighet under tiden kan köparen välja att ta över avtalet i sin befintliga form med samma löptid.
–Att erbjuda olika betallösningar har varit viktigt. Vi ser att äldre kunder ofta vill köpa sin anläggning, medan yngre oftare väljer att hyra. Att det finns olika alternativ gör att fler får möjlighet att köpa solel, säger Lena Ahlgren.
Ann-Sofie Borglund