Det var för två år sedan som den första byggnaden på Medicon Village anslöts till ectogrid, som är ett komplement till konventionella metoder för uppvärmning och kylning. Genom ectogrid kan byggnader dela allt sitt värme- och kylöverskott med varandra genom oisolerade plaströr dragna under jord. I detta system kan det göras insättningar eller uttag av energi beroende på behov, med hjälp av värmepumpar och kylmaskiner i byggnaderna. På så sätt kan lågvärdig överskottsvärme eller kyla som normalt går till spillo tas tillvara, och byggnadernas totala behov av tillförd energi reduceras.
– Storleken på systemet och hur man bygger det beror helt på de lokala förutsättningarna. Så länge det finns byggnader som producerar överskott, antingen hela tiden eller vissa delar av dygnet, så kan de kopplas ihop med närliggande byggnader som har underskott. Det kan till exempel vara livsmedelsbutiker, äldreboenden, kontor eller vanliga bostäder, säger Sonny Strömberg, affärsområdesansvarig för fastigheter på Eon.
I systemet på Medicon Village ingår 15 kommersiella fastigheter och flerbostadshus, varav hälften hittills har anslutits. Målsättningen är att systemet ska minska behovet av tillförd energi med cirka 80 procent, från 14 GWh till 3 GWh per år.
Den tekniska möjliggöraren för att energidelningen ska fungera är mjukvaran ectocloud. Detta styrsystem övervakar och prognosticerar byggnadernas energibehov och produktion för att automatiskt optimera flödet i nätet.
– Ectocloud väger samman stora mängder information: elförbrukning, varmvattenanvändning, när elbilarna laddas, och så vidare, vilket i sin tur kopplas till väderprognoser för att räkna ut de olika fastigheternas behov, säger Maria Malm Skarin, Senior Innovation Manager på Eon.
Den snabba utvecklingen inom datateknik och maskininlärning är en av orsakerna till att ectogrid blivit en efterfrågad lösning. En annan är att små värmepumpar numera är nästan lika kostnadseffektiva som större.
– En mycket viktig faktor är att fokuset på klimatet har ökat. Det finns stora mängder överskottsenergi som fläktas bort i EU som skulle kunna tas om hand och återvinnas och därmed ge jättestora miljövinster, säger Maria Malm Skarin.
För Eons del kommersialiseras tekniken genom olika affärsmodeller baserade på kundernas behov. En möjlighet är att Eon både bygger och äger hela systemet och sköter servicen, men kunden kan också välja att saminvestera eller sköta driften och underhållet själv.
Intresset för ectogrid är stort. I Sverige för Eon diskussioner med en rad kommuner och andra aktörer, till exempel slöt bolaget ett avtal med Peab i somras. Men det pågår även flera projekt internationellt, till exempel i Storbritannien och Tyskland.
– I Sverige är ju våra system för försörjning av värme och kyla redan ganska bra, förutom att lågvärdig överskottsenergi normalt inte tillvaratas. Men i många
andra länder är de potentiella miljömässiga och ekonomiska vinsterna väldigt stora, säger Sonny Strömberg.
Modulärt systemRörsystemet består av två oisolerade plaströr, ett för värme och ett för kyla. Då rören är oisolerade kan den omgivande marken användas som energilager vid behov.Systemet är modulärt och ectogrid kan även kombineras med fjärrvärme, fjärrkyla och andra lösningar vid behov.
Linus Olin