En majoritet av Sveriges kraftledningsstolpar har sedan länge tillverkats av trä som impregnerats med kreosot, men under de senaste åren har dess hälso- och miljöeffekter diskuterats. Inom ett par år kommer reglerna för kreosotanvändning omprövas. Det är många ledningsägare som efterfrågar alternativ och nu finns det nya lösningar.
Livscykelanalys för elstolpar
På Energiforsk har man tagit initiativ till en livscykelanalys av de nya stolpmaterialen. Undersökningen från Energiforsk visar att miljöpåverkan skiljer sig åt. Det material som ger minst påverkan i nästan samtliga kategorier är PE-inklätt trä, det vill säga polyeten.
– Alla elnätsägare har olika förutsättningar och måste göra sin egen analys, men detta projekt ger en gemensam utgångspunkt, säger Lennart Kjellman som är ansvarig för forskningsområdet Underhåll av elnät på Energiforsk.
Det norska företaget Wopas har tagit fram en stolpe som har återvunnen plast som hölje och där allt material kan återanvändas. Stolpen har också en låg påverkan under bruksfasen, eftersom den inte släpper ut metaller eller organiska föroreningar.
– Höljet är väldigt hållbart och står emot slag och påverkan. Den kräver inga extra åtgärder när man hanterar den. Om stolpen skulle få en skada, till exempel från en grävskopa, kan man svetsa ihop den, säger Thomas Lindblad, marknadschef på Wopas.
Långsam förändring
Responsen har varit god från många elnätsbolag. Eon har satt upp Wopas stolpar i många regioner. Vattenfall och Skellefteå kraft är också igång med flera pilotprojekt.
Vissa bolag tvekar dock inför investeringen till nya stolpar på grund av den högre inköpskostnaden – de kan vara mer än dubbelt så dyra som kreosotimpregnerade stolpar.
– För att trästolpen ska kunna kläs med polyeten behöver svarvningen göras noggrannare och råvaran polyeten kostar också. Men man måste också ta med stolpens beständighet när man räknar på priset, stolpen kan stå i 80 år, säger Thomas Lindblad.
Rapporten Livscykelanalys av ledningsstolpar(2020-693)
kan laddas ner på energiforsk.se
Marie Kofod-Hansen