N
är Energikommissionen presenterade sin slutrapport 2016 var många finländska energiaktörer lite avundsjuka på att politikerna satte sig in så ambitiöst i elsystemet. Men problemen med implementeringen har gjort att Simon-Erik Ollus, direktör för Fortums nordiska elhandel och produktionsstyrning, nu ser med oro på den svenska marknadsutvecklingen.
– Den här sommaren har präglats av stora prisskillnader, osäkerhet och höga balanskostnader, vilket elkunderna får betala för i slutändan. Det svenska elsystemet är i kris och det saknas en strategi för att komma ut, säger han.
– Politikerna lägger nya subventioner och skattelättnader på bordet, som bara skapar mera osäkerhet om den stora bilden.
Problemen är inte elmarknadens funktion i sig – som han ser som en ”residual” av alla andra faktorer. Den främsta utmaningen är att infrastrukturen inte räcker till för att klara klimatmålen.
– Svenska kraftnät har ingen strategisk vision och mission, utan jobbar reaktivt. Deras utvecklingsplan motsvarar inte ambitionsnivån för klimatutmaningen. Och om deras utvecklingsplaner inte är trovärdiga, hur ska då branschen våga investera, säger Simon-Erik Ollus.
– Detsamma gäller situationen i somras med bristen på kritiska systemtjänster. SvK borde utveckla marknadsmässiga, långsiktiga och teknikneutrala incitament så att marknadens aktörer på förhand vet hur de ska agera för att hjälpa systemet. Nu blev det reaktivt upphandling av dessa tjänster med kort varsel.
En annan viktig faktor, som Simon-Erik Ollus lyfter fram, är den tvärsektoriella integreringen där till exempel vätgas och värme kan används mer strategiskt med koppling till elmarknaden. Även flexibilitetsmarknaderna har en stor potential.
– Det finns en mängd möjligheter med efterfrågeflexibilitet, batterilösningar och styrning av värmesystem. Det gäller att våga prova nytt och vara snabb med implementeringen.
Men i slutändan krävs det starkare infrastruktur för att klara klimatmålen. De långa tillståndsprocesserna borde kunna kapas, tycker han.
– I Sverige tar det tio år att bygga ut en ny stamnätslinje. I Finland klarar vi det på halva tiden. I Finnkampens anda borde Sverige nu försöka slå Finland.
Johan Wickström