Många arbetsgivare inom energibranschen vittnar om att det är svårt att hitta rätt kompetens. Omställningen mot ett mer fossilfritt samhälle pågår för fullt och nu behövs de som kan göra jobbet. Samtidigt är medelåldern hög och stora pensionsavgångar är att vänta.
Statistiken visar att rekryteringsbehovet är stort längs hela linjen – ”från montör till civilingenjör”. I detta läge blir praktik- och traineeprogram kanske extra viktigt. Det är bråttom att få in fler i branschen.
Och det var mitt i detta läge som covid-19 bröt ut. Det kan kännas svårt att ta emot praktikanter när ingen handledare är på plats och kan guida. Sara Emanuelsson, som är tf enhetschef för Politik och Kommunikation på Energiföretagen, är tydlig med vad hon tycker att arbetsgivarna ska göra:
– Vi behöver överlag bli bättre på att få in praktikanter som är nyfikna på vad vi i branschen gör. Jag förstår att detta är ett speciellt år. Men man bör kunna använda den här tiden till att strategiskt planera så att man är rustad att ta emot folk sedan. Ta fram handledarprogram, arbeta strategiskt. Låt inte detta bli ett förlorat år.
Sandviken energi: ”Inga stora förändringar”
Några som inte kan göra jobbet på distans är de som gör praktik på Sandviken Energi.
Jan-Erik Johansson är distributionschef för Kraft och Värme. Den här hösten har han kunnat ta emot två praktikanter från YH-utbildningen Drifttekniker Kraft och Värme/Process i Gävle. De har varit på plats i sex veckor.
– Vi brukar försöka ta emot studenter för att vi vill kunna rekrytera dem sedan – då har de sett verksamheten och upptäckt att det är roligt att jobba med det som vi gör.
Men för Sandviken Energi har covid-19 hittills inte inneburit så mycket förändringar i upplägget för praktikanterna.
– Samma regler gäller förstås för dem som för oss andra – man stannar hemma vid minsta symtom. Vi håller avdelningen uppdelad och äter inte tillsammans. Men handledningen har fungerat bra tycker jag, och vi har ju inte så många praktikanter.
Svenska Kraftnät: ”Ledordet är flexibilitet”
Vanligtvis skräddarsyr traineerna på Svenska Kraftnät sitt eget program genom att plocka ihop interna kurser och göra studiebesök. Men i år sker alla studiebesök och kurser digitalt.
– Å andra sidan kan det betyda att du får möjlighet att se fler delar av vår verksamhet, säger Josefine Elinder, HR-specialist och ansvarig för traineeprogrammet.
Årets traineeprogram kommer att förlängas lite. Resor till samarbetspartners i Europa och studiebesök i Norden har inte varit möjliga att genomföra.
– Vi har sagt att ledordet för i år är flexibilitet. Nu får vi titta på vad vi kan göra och göra det så bra som möjligt. I vår organisation sker förändringar hela tiden. Du måste nog vara lite förändringsbenägen för att trivas i branschen.
Vattenfall: ”Vi satsar trots läget”
Till Vattenfalls traineeprogram sökte över 5 000 personer de 20 platser som fanns.
– Det är roligt att vi satsar på talanger trots läget. Vi kommer att behöva toppingenjörer även i en pandemi, säger Gustaf Flodström, ansvarig för det internationella traineeprogrammet.
Vanligtvis innebär traineeåret en del resor både i Sverige och utomlands.
– Allt det där blir ju annorlunda. Jag och alla traineerna har ju inte ens kunnat träffats på riktigt.
Att traineeverksamheten skulle rulla på var dock inte en självklarhet.
– Vi hade en diskussion när pandemin startade. Men vi bestämde oss för att vi ville satsa. Traineerna är införstådda med att det inte blir som vanligt. Jag upplever att alla lägger i en extra växel för att det ska bli bra.
Statkraft: ”Upplägget påverkas men vi kör på”
För den svenska delen av det norska statsägda företaget Statkraft är det första gången man tar emot traineer.
– Koncernen har ett återkommande program och i år har vi för första gången valt att hänga på för att rekrytera till två ingenjörstjänster, säger Marcus Jönsson som är HR-chef på Statkraft.
Ansökningstiden till programmet som startar nästa höst har just gått ut. Intresset var stort och det kom många ansökningar.
– Vi letar efter någon med civilingenjörsexamen på magisternivå och det har varit många sökande med fina kvalifikationer. Jag tror att det är jätteviktigt att göra den här typen av satsningar. De som är aktuella för de här tjänsterna plockas ju snabbt upp av andra branscher annars, säger Marcus Jönsson.
Han tycker att kompetensbristen är en utmaning.
– Vi är en stor och seriös aktör och lägger ner mycket resurser på att rekrytera och utbilda, men riskerar hela tiden att tappa vår personal till konkurrenter. På senare tid har vi märkt av det särskilt inom vindsidan.
Hur covid-19 kommer att påverka nästa års traineeverksamhet är det för tidigt att sia om:
– Hittills har vi valt att hålla våra kontor öppna med begränsad bemanning. Det är klart att upplägget påverkas om vi inte kan träffas på annat sätt än digitalt. Men vi väljer att köra på.
Malin Age