Malin Strömgren, kundvårdare, Sollentuna Energi & Miljö
– Ja, vi använder spillvärme på tre ställen i vårt nät. När vi producerar fjärrkyla använder vi värmen från våra kylmaskiner till vårt fjärrvärmenät. Vi återanvänder överskottsvärmen från ismaskinerna på vår idrottsplats Sollentunavallen och så har vi ett mindre lokalt nät där vi producerar kyla till en fastighet och återanvänder värmen. Vi är också öppna för nya spillvärmelösningar i kommunen. Bland annat har vi upprättat en plan med en datorhall i kommunen om att återvinna deras överskott.
Rickard Pellny, chef teknik och anläggning, Övik Energi
– Vi köper i nuläget inte på oss restströmmar inom industriområdet, men medverkar i utvecklingsprojekt kring återvinning. I dagsläget nyttjar vi bara spillvärme från vår egen kraftvärmeprocess. Den återvunna spillvärmen kommer från ångkondensat och kylvatten. Värmen används för att värma inkommande råvatten samt till lokal- och markvärme i anläggningen.
Jonas Holmberg, marknadschef, Borås Energi och Miljö
– Vi strävar efter att ta vara på alla energiflöden inom staden, hos våra kunder och givetvis i vår verksamhet. Vi tar idag emot spillvärme från ett antal kunder som har förutsättningar för detta. För ett par år sedan då vi utförde en energikartläggning hos en industrikund identifierade vi en energiström som vi idag tar emot som spillvärme.
Lotta Lejdberg, operativ chef Energi, Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö
– Vi har i dagsläget inte någon leverans av spillvärme till oss. Vi har haft dialog med intressenter under de senaste åren, men av olika anledningar har det inte mynnat ut i leverans. För att kunna ta emot värmen krävs olika former av tekniska lösningar. Vissa kunder vill inte alls få in vatten i sin verksamhet för att kunna växla upp ljummen luft till högvärdig värme i vatten. Andra kunder har tyckt att det blir för hög kapitalkostnad med lång ledning till fjärrvärmenätet.