Det är ett märkligt år som nu tagit slut. Covid-19 har satt sin prägel på alla verksamheter, så även för oss som energibolag. Jag minns att jag under förra våren funderade på hur länge covid-19 skulle påverka samhället på kort och lång sikt. Nu ser det dessvärre ut som om vi får leva med detta virus längre än vad många av oss trodde då.
Vi ska vara stolta över att vi inom energibranschen, genom att vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder, kunnat upprätthålla leveranserna till våra kunder. Vårt uppdrag – att förse våra kunder med säker, hållbar och konkurrenskraftig energi – kvarstår.
Hur kommer då livet att se ut efter covid-19? Det är svårt att sia om. Kommer vi att resa och umgås som tidigare eller fortsätter vi att vara försiktiga? Vissa trender som vi sett tidigare, inte minst digitalisering, beredskapsfrågor och elektrifiering, förstärks säkert vilket gör vår roll ännu viktigare framöver. Många kommer nog vilja mötas digitalt i högre utsträckning än tidigare.
Nu är det viktigt att vi tillsammans med våra kunder ser till att vi får en ”grön återstart” av ekonomin. Energibranschen har en helt avgörande roll för att Sverige ska kunna bli klimatneutralt, vilket inte minst de olika färdplanerna inom Fossilfritt Sverige visar. Det kommer att krävas stora investeringar och nya innovativa lösningar. Därför är det viktigt att EU, staten och myndigheterna skapar rätt förutsättningar på elmarknaden. Det behövs en marknadsdesign och elnätsreglering som ger rätt incitament till branschen för de stora och långsiktiga investeringar som är nödvändiga.
Redan idag ser vi att uteblivna investeringar skapar stora begränsningar för samhället och våra kunders möjlighet att utveckla sin verksamhet. Vi behöver öka flexibiliteten, till exempel genom flexibel förbrukning, produktion, batterier, vätgas samt optimering mellan el och värme.
Vi ser att den förväntade ökningen av elfordon kommer att ställa krav på elsystemet. Våra studier visar på att det 2045 kan krävas 600 MW ny kapacitet bara i Skåne för att kunna ladda alla nya elfordon. Då gäller det att alla inte börjar ladda när de kommer hem från jobbet. Samtidigt finns det stora möjligheter att utnyttja flexibiliteten och även i vissa situationer mata tillbaka el till nätet från fordonens batterier.
Även inom värmeförsörjningen krävs det innovationer. Ett spännande exempel är det arbete vi inom E.ON bedriver med djupgeotermi. Genom att ta tillvara värmen som finns på stort djup, utan att använda värmepumpar, är tanken att kunna producera utsläppsfri värme som stärker fjärrvärmens ställning. Våra tester pågår nu i Malmö och vi ser med spänning fram emot resultaten.
"Nu är det viktigt att vi tillsammans med våra kunder får en grön återstart av ekonomin."
Just i osäkra tider och när vi som viktiga samhällsaktörer driver på den hållbara utvecklingen, måste kunderna kunna lita på oss. Jag är därför väldigt bekymrad över de oseriösa säljaktiviteter som förekommer i vår bransch. Här måste vi ta krafttag! Energiföretagens initiativ med schysst elhandel är bra, men kunderna måste kunna lita på alla aktörer, även de som inte är medlemmar i Energiföretagen Sverige.
Jag tror därför att vi dessvärre måste öka regleringen och införa någon form av licens för elhandlare för att få oseriösa aktörer att försvinna från marknaden. Våra kunder förtjänar bättre, och med den mångfald av seriösa aktörer som finns kommer kunder fortsatt kunna välja utan att riskera att bli lurade.
Håkan Feuk, chef political affairs, E.ON Sverige