Efter ungefär två och en halv timmes debatt var kommunfullmäktige i Östhammar redo att gå till beslut. Den här kvällen i mitten av oktober fanns endast ett ärende på dagordningen: Östhammars kommuns inställning till etablering av ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Anläggningen är tänkt att härbärgera det utbrända kärnbränslet från alla svenska kärnkraftverk i 100 000 år.
Med tanke på det svindlande långa tidsperspektivet kan två och en halv timmes debatt tyckas vara i kortaste laget. Men då ska man komma ihåg att politikerna i Östhammars kommun har varit delaktiga i processen i 25 år.
– Frågan har i min värld och i fullmäktiges värld tröskats igenom i så många olika sammanhang. Som sakägare har vi kommit med kommentarer, analyser och remissvar under så många år, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Östhammars kommun.
– Jag tycker att man måste pressa regeringen, säger Jacob Spangenberg (C), kommunalråd i Östhammar.
Kritik mot regeringen
38 fullmäktigeledamöter röstade ja till slutförvaret, sju ledamöter röstade nej och tre avstod från att rösta. Hur viktigt var det att en stor majoritet röstade för att tillstyrka slutförvaret?
– Det är jätteviktigt utifrån perspektivet att vi också tydligt valde bort att ha en folkomröstning, säger Jacob Spangenberg.
Kommunen anser att de frågetecken som funnits kring den långsiktiga säkerheten och ansvaret efter förslutning har rätats ut. Därför kunde ärendet tas upp till beslut i kommunfullmäktige.
Jacob Spangenberg tycker att regeringen, som har sista ordet om slutförvaret, har varit alldeles för passiv.
– Min enkla analys är att Miljöpartiet har jättesvårt att hantera frågan. Det är knappast en hemlighet utifrån att miljörörelsen är starkt kritisk. Jag tycker att man måste pressa regeringen, säger han.
Historiskt beslut
Johan Dasht, vd för SKB, konstaterar att Östhammars beslut är sista milstolpen innan slutförvarsfrågan hamnar hos regeringen.
– Det är fantastiskt och vi är förstås mycket glada och stolta över att vi har kommit så långt. Det är ett historiskt beslut för SKB, Sverige och branschen, säger Johan Dasht.
Efter beskedet från Östhammar har SKB:s vd, via en debattartikel i Dagens industri, uppmanat regeringen att fatta ett skyndsamt beslut.
– Nu finns alla förutsättningar på plats för att vi ska få ett beslut, säger han.
Samtidigt har en debatt uppstått om SKB:s LOT-försök i Äspölaboratoriet i Oskarshamn, där flera testpaket med bentonitlera och koppar tagits upp ur berget efter 20 år. LOT står för long term test of buffer material. Miljöorganisationernas Kärnavfallsgranskning (MKG) menar att långtidsförsöken kan ge avgörande information om koppar som kapselmaterial.
– Östhammars beslut är historiskt. Vi är stolta, säger Johan Dasht, vd för Svensk kärnbränslehantering.
Korrosionen ska granskas
Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har inlett en detaljerad kvalitetsgranskning av det senaste försöket.
– Min bedömning är att det inte kommer att påverka regeringsbeslutet, däremot kommer det att stödja våra tidigare resultat, säger Johan Dasht som påpekar att bentonitleran, inte kopparmaterialet, stått i centrum för testerna.
SSM räknar med att vara klar med granskningen i slutet av februari.
Hur ser ni på att korrosion har skett på kopparmaterialet i försöket?
– Ur vårt perspektiv är det inget förvånande resultat. Det är helt förväntat att det har skett en korrosion där koppar varit exponerat i slutförvarsmiljön, säger Bo Strömberg, utredare på SSM.
Enligt Bo Strömberg är försöket ett av många som ger värdefull information.
– Vi har inte bedömt att det skulle vara nödvändigt att granska försöket innan man tar ställning till slutförvarsansökan. Nu är det uppenbarligen ett väldigt stort intresse för den här frågan. Vi ska göra vårt bästa för att granska frågan så att alla parter har den information de behöver.
Slutförvaret för använt kärnbränsle
Svensk kärnbränslehantering (SKB) räknar med att göra investeringar på cirka 19 miljarder kronor om regeringen ger tillstånd till slutförvarsanläggningarna. Investeringarna väntas generera cirka 1 500 arbetstillfällen i de berörda regionerna under en tioårsperiod.Östhammars kommun har haft vetorätt i prövningen av slutförvaret i Forsmark, medan Oskarshamns kommun haft vetorätt i prövningen av inkapslingsanläggningen i Simpevarp. Båda kommunerna har nu tillstyrkt SKB:s ansökan.Mark- och miljödomstolen (MMD) och Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har också prövat ansökan och yttrat sig till regeringen. Ärendet handläggs av miljödepartementet sedan januari 2018.Om regeringen beviljar tillstånd för anläggningarna lämnas ärendet tillbaka till MMD och SSM för vidare handläggning. MMD ska då besluta om villkor enligt miljöbalken, medan SSM ska göra en stegvis prövning enligt kärntekniklagen. Vidare ska Östhammar och Oskarshamn besluta om bygglov.
Jimmy Larsson