En YH-utbildning, med dess nära kontakt med näringslivet, kan vara en snabb väg in i yrkeslivet. Nya utbildningar startar eller läggs ner allt eftersom behovet på arbetsmarknaden förändras. Men YH är också en utbildningsform som påverkas starkt av de restriktioner som infördes i mars för att hindra spridningen av coronaviruset. Ungefär 25 procent av utbildningarna var sedan tidigare distansstudier, men nu tvingades så gott som alla att snabbt ställa om.
– Målet från vår sida är att så många utbildningar som möjligt ska gå i mål på utsatt tid, säger Johan Lindahl som är pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH.
Extraordinär situation
Viruset har snabbt skapat en extraordinär situation, menar Johan Lindahl, och myndigheten försöker navigera efter de nya förutsättningarna.
– Vi ställer höga krav på utbildningsanordnarna utöver granskning och tillsyn, men i ett sådant här läge är det viktigt att vi visar förståelse för situationen. Det är prioriterat att alla försöker att bli klara på utsatt tid så gott det går.
Att skjuta upp utbildningarna till hösten är inte något bra alternativ, menar han:
– Vi tror att det skapar mer problem, både för de som anordnar utbildningen och för studenterna. Yrkeshögskolan är redan inne i en stor expansion och nu har regeringen presenterat ytterligare satsningar.
Risken för ökad arbetslöshet i spåren av det nya coronaviruset har lett till löften från regeringen om att det redan till hösten blir både ökad budget och fler utbildningsplatser.
– Vi vill försöka bli klara med vårens utbildningar eftersom vi kommer att behöva öka kapaciteten i höst, säger Johan Lindahl.
YH-utbildningarVarje utbildning ska kunna påvisa att det finns en konkret efterfrågan från näringslivet.Minst en fjärdedel av utbildningen ska ske i form av praktik på en arbetsplats. Är öppen för alla som har slutbetyg från gymnasieskolan.Erbjuder utbildningar inom de flesta branscher.Läs mer på yrkeshogskolan.se
Många nya jobbmöjligheter
Just nu finns det runt 60 olika YH-utbildningar med inriktning mot energi. Det är allt från VVS- och energiingenjörer till tekniker inom solenergi eller vattenkraft som utbildas. Utbildningarna är geografiskt väl spridda och finns från Jokkmokk i norr till Malmö i söder.
Det stora utbudet inom energi rimmar väl mot den rapport som Myndigheten för yrkeshögskolan publicerade i mars: ”Energi – Områdes-analys och inriktning 2020”. Den slår fast att det kommer att finnas oerhört gott om jobb inom energibranschen under de kommande åren. Efterfrågan på IT-kunskaper ökar i takt med en allt snabbare digitalisering, och omställningen till fossilfritt öppnar upp för en rad jobbmöjligheter, till exempel inom vindkraft, solenergi och biogas. Listan på alla arbetstillfällen och ”hål att fylla” är lång – men kön med arbetssökande är oroväckande kort.
– Det finns en stor kompetensbrist och energibranschen prioriteras från vår sida, säger Johan Lindahl.
Certifieringar på nytt sättForskningsinstitutet Rise certifierar produkter, ledningssystem och ansvarar för vissa personcertifieringar, såsom energiexperter. De restriktioner som har genomförts efter utbrottet av covid-19 har påverkat verksamheten.– Vi har ett samhällsuppdrag att få ut certifieringar till de som behöver och nu försöker vi hitta lösningar, säger Johan Åkesson, chef för enheten för personcertifieringar på Rise.För att kunna fortsätta certifiera i samma omfattning som tidigare kan exempelvis kunskapsprov nu komma att ske på distans.– Vi vet sedan tidigare att det är hög efterfrågan inom energibranschen med ett begränsat utbud av certifierade personer, vilket betyder att det alltid är mycket att göra. Vi vill undvika att halka efter med nya certifieringar, säger Johan Åkesson.Hans kollega Peter Karlsson, enhetschef på revison, ser samma utveckling:– Vi har lyckats genomföra revisioner av ledningssystem via digitala möten. Även när det gäller produktion ute i verkstäder har det fungerat bra att filma. Kunderna är ofta nöjda.
Malin Age