När utmärkelsen Årets Kraftkvinna för fjärde året skulle utses skedde det i hård konkurrens. Över 60 kvinnor var nominerade till utmärkelsen som har instiftats för att synliggöra och lyfta fram kvinnor i energisektorn och locka fler till branschen. Valet föll på Annika Viklund som prisas för sitt, som det står i juryns motivering ”kreativa och till synes outtröttliga engagemang” för bättre jämställdhet och ökad mångfald.
Efter 13 år på Vattenfall är anledningen till varför att det är viktigt att diskutera de här frågorna självklar:
– Vi som företag ska prestera ett bra resultat. Då kan vi inte välja bort halva arbetsmarknaden.
Annikas fyra råd till ledningsgrupperJämställdhetsfrågan är en fråga för både män och kvinnor. Ser du inte fördelarna med jämställdhet ska du utbilda dig. Det finns en massa forskning att ta del av.Sätt mål, följ upp och prioritera. Det är lika viktigt att klara ett jämställdhetsmål som att klara ett resultatmål. Var obarmhärtig i din uppföljning.Acceptera aldrig svaret ”det finns ingen med rätt kompetens”. Ta ansvar – utbilda, skapa karriärvägar, starta praktikprogram.Lyft fram goda exempel. Dela med dig av dina erfarenheter.
Året är 2019 och vi närmar oss raskt 2020. Årets Allbrightrapport som rankar jämställdhet i börsnoterade företag genom att räkna antalet kvinnor i ledande befattning utnämner ”Kraft” och ”Energiförsörjning” till ”skämsbranscher”. För åttonde året i rad har de placerat sig på listans jumboplatser. Energimyndighetens rapport visar en minimal ökning av antalet kvinnliga anställda i branschen, även om antalet kvinnliga chefer har ökat. När det gäller mångfald är siffrorna ungefär lika dåliga. Annika Viklund är otålig.
– Vi har inte tid eller råd att sitta och diskutera om vi har jämställdhetsproblem eller inte i vår bransch. Vi jobbar med en mycket jämställd produkt som används av alla – oavsett ålder, kön, sexuell läggning eller bakgrund. För att kunna förstå våra kunders behov behöver vi anställa alla möjliga personer.
Som arbetsgivare går det inte an att gömma sig bakom dimmiga resonemang om att det inte finns tillräckligt många personer med rätt kompetens att anställa, menar Annika Viklund. Vår intervju sker i ett konferensrum på Vattenfalls huvudkontor i Solna. På väggen hänger svartvita bilder från när vattenkraftverket Olidan byggdes i Götaälv när 1900-talet var ungt. Annika Viklund pekar svepande på bilderna och poängterar:
– Branschens historia fråntar inte oss ansvaret för att förändra för framtiden. Tekniker, montörer, ingenjörer – det är yrkesroller som passar kvinnor minst lika bra som män.
Själv började hon sin yrkesbana inom it och hann med närmare 20 år på IBM innan hon 2006 växlade över till Vattenfall. Att som kvinna ofta vara i minoritet var ingenting som hon bekymrade sig särskilt mycket över.
– Jag tycker att hinder är till för att rivas och är kanske något av en rebell. När jag blickar bakåt ser jag ett mönster i mina yrkesval. Jag går igång på samhällslösningar, att kunna göra det lite bättre och att få vara en liten pusselbit i något större. Det är vi som ansvarar för de grundläggande behoven – se till att det finns ljus, att det blir varmt i våra bostäder. Där det finns problem att lösa, där vill jag vara!
Till de kvinnor som kanske står och sneglar på energisektorn, men som tvekar att ta steget finns det bara en sak att säga:
– Följ ditt hjärta! Våga erkänn att du älskar matte och problemlösningar. Du kommer att märka att många vill samma som du. Även om du kommer till en bransch som är mansdominerad finns det andra kvinnor här. Ta hjälp av de goda människorna – de är riktigt många.
Malin Age