Det är kulturkrockarna som ofta står i centrum för humorn. Diyari Mahmoud upptäckte redan på sina första praktikplatser att han – som muslim, kurd och född i Irak – ofta stack ut lite i fikarummet.
– Industribranschen är kanske inte så blandad som resten av samhället, även om det blivit bättre. Jag fick jätteofta frågor, särskilt under ramadan: ”Hur är det att fasta?”, ”Får du dricka vatten?” och ”Skulle det inte vara gott med lite tårta?”, berättar han.
Det ledde tankarna till att börja skämta om olikheter och svårigheten att ibland överbrygga dem.
– Varför inte göra något kul av det? Vad har vi för olika bekymmer? Vad skiljer oss och vad förenar oss?
Sagt och gjort. Resultatet blev att han började spela in sketcher och lägga ut på Facebook och Instagram – och nu även Youtube – där inspirationen hämtas från de egna jobb-erfarenheterna. Här får Diyari Mahmoud möjlighet att kommentera och berätta om vardagslivet som ingenjör inom energibranschen. Material snappar han upp från fikaraster och vardagsdiskussionerna på arbetsplatsen. Han har inga skådepelarerfarenheter sedan tidigare, men har länge varit familjens clown.
Humorn är också ett sätt att motarbeta stereotyper, särskilt om muslimer.
– Jag vill skapa någon form av samhörighet. Vi är ju inte så olika och humorn är ett sätt att mötas.
Det var redan på högstadiet som Diyari Mahmoud upptäckte intresset för el och elektronik, och det blev också gymnasievalet. Därefter fortsatte det med studier på KTH.
– Jag ville egentligen bli elektronikdesigner, men tyckte det var för mycket programmering. Så då bytte jag till elektroteknik.
Karriären har gått via WSP och kommunala energi- och värme-distributören Tekniska verken i Linköping till Coromatic. Där jobbar han med UPS:er och reservkraft på sjukhus och andra platser som behöver avbrottsfri kraft i alla lägen.
– Jag vill inte bara sitta och snöa in mig i tekniken, jag gillar att jobba med människor också.
Diyari Mahmoud utsågs till Årets östgöte 2019 och han har nästan 300 000 följare på Facebook och 45 000 prenumeranter på Youtube. Men alla reagerar inte positivt på hans humor.
– En del tycker mina skämt är stötande. Vi lever i en väldigt politiskt korrekt tid.
Sketchproduktionen började som en hobby och så ska det förbli. Han har inga tankar på att bli komiker på heltid.
– Jag trivs jättebra med mitt jobb och har kämpat hårt för att komma hit, säger Diyari Mahmoud.
En viktig karaktär i sketcherna är ”Bosse”, den äldre kollegan som inte har så mycket till övers för andra som inte är som han själv, som utlandsfödda, kvinnor eller unga. (När Diyari spelar Bosse vrider han sin vanliga östgöta-dialekt ett varv till.)
– Branschen går igenom ett generationsskifte. Vi som är yngre har alltid varit vana vid att blandas, men många av de äldre har inte träffat så många som mig.
Det är där ”Bosse” med sina fördomar kommer in.
– Han har gjort det han gjort i 30 år och ingen ska berätta för honom hur han ska sköta sitt jobb! Men i kommande filmer tänker jag mig att han ska utvecklas lite. Han kommer få exponeras för en hel del ny kultur. Och det kommer visa sig att innerst inne bryr han sig verkligen om andra.
Precis som på många andra ställen är kompetensbehovet stort inom den bransch Diyari Mamoud verkar inom.
– Jag tycker att det kan göras mer för att hitta kompetens bland exempelvis utlandsfödda. Jag vet att försök görs för att attrahera fler nyanlända, men jag tror språket är ett stort hinder, och ibland kanske utländska utbildningar behöver kompletteras. Det är en enorm utmaning att utnyttja den resurs som faktiskt finns, säger han.
4 tips att använda humorn på jobbet
Utgå från dig själv och dina brister. Att våga visa att man själv gör fel gör att andra öppnar sig.
Använd humor om du behöver ge kritik. Återigen, ge exempel på dina egna fel. Kanske kan ni åstadkomma en gemensam självrannsakan?Försök se det roliga även när negativa saker inträffar. Inget blir bättre av att älta. Ett gemensamt skratt kan vända på en besvärlig situation.Se till att ha kul! Man jobbar mycket bättre om man har roligt tillsammans och unnar sig att skämta.
Andreas Ericson