Jämtkraft, som ägs av kommunerna Östersund, Åre och Krokom, har vidtagit en rad säkerhetsåtgärder i takt med att pandemin växt i styrka. Första prioritet är att skydda personal och nyckelfunktioner, och bolaget har bildat en särskild krishanteringsgrupp som samlas varje vardag för att gå igenom säkerhetsläget och besluta om åtgärder.
– Vi tittar extra noga på driftcentraler och kontrollrum och medarbetarna där. Till exempel lösningar som skiftarbete, extra arbetsplatser för att skapa redundans, och att ordna med barnpassning, säger Erik Brandsma, vd på Jämtkraft.
Många säkerhetsåtgärder gäller hela koncernen. Externa möten i lokalerna är inte tillåtna, utan sker över Microsoft Teams eller eventuellt på stan. Alla som visar minsta sjukdomssymptom måste stanna hemma, och personal som har möjlighet att jobba hemifrån uppmuntras till att göra det.
– Vi undviker också kundbesök om de inte verkligen behövs. Elmätarbyte fokuseras på de mätare som sitter utomhus.
Överlag beskrivs läget som under kontroll, och varken på material- eller bränslesidan skönjs några större hot.
Håller efterfrågan uppe
Nästa prioritet är kunderna. Jämtkraft är noga med att signalera att det inte är stopp i verksamheten och att hålla efterfrågan uppe för underentreprenörer och företag. Besöksnäringen utgör en viktig del av regionens ekonomi, med många skidanläggningar, hotell och restauranger. Sektorn är hårt drabbad av pandemin, och Jämtkraft gör sitt bästa för att hjälpa till.
– Vi gjorde snabbt om vår kreditpolicy, och låter företag ansöka om anstånd med betalningarna för sina energiräkningar om de behöver det. Än så länge har vi bara fått in elva ansökningar, men siffran lär öka betydligt under april och maj om det här håller i sig, säger Erik Brandsma.
Jämtkraft agerar också för att stödja lokal ekonomi och arbetsmarknad med sin egen verksamhet. Bolaget fortsätter med rekryteringar och investeringar som vanligt i den mån det är möjligt, och har bland annat börjat köpa lunchlådor från lokala restauranger. Bolaget håller också fast vid sponsring till mindre kultur- och idrottsföreningar även om deras evenamang ställs in.
Samarbete och kommunikation
Pandemin har krävt mycket samverkan med olika myndigheter. Erik Brandsma är särskilt nöjd över samarbetet med Svenska Kraftnät, som varit till stor hjälp med att ta fram risk- och sårbarhetsanalyser. Han berömmer också Jämtkrafts personal för den stora förståelsen, sammanhållningen och engagemanget de visar under krisen.
– Vi har valt att flytta julklappen till påsken och ge alla ett presentkort för att tacka för den insatsen och samtidigt ge stöd till lokala företag där man växlar in sitt presentkort. Jag skriver också brev till våra medarbetare flera gånger i veckan, eftersom det är mycket viktigt att kommunicera med organisationen i ett sådant här läge.
Linus Olin