Den ökade kapacitetsbristen i flera olika delar av landet ledde till att regeringen under hösten 2019 gav i Energimarknadsinspektionen (Ei) i uppdrag att analysera bristerna, till exempel hur ansvaret ska fördelas och om elnätet används effektivt.
Brist i närtid
Nu är rapporten klar och Energimarknadsinspektionen tecknar en mer ljus bild än många andra aktörer i energibranschen.
– Vi ser att det är brist i närtid, framför allt i Stockholm och Uppsala fram till 2025. Men kapacitetsbristen på nationell nivå bedömer vi vara avhjälpt till 2030 med de investeringsplaner som Svenska kraftnät har, säger Elon Axberg, projektledare på Ei.
I rapporten lägger Ei även fram ett lagförslag för att förtydliga anslutningsplikten för elnätsföretag.
– Idag får elnätsbolag neka nyanslutningar om det inte finns nätkapacitet. Men vi föreslår nu att de inte får säga nej om kapacitetsbristen går att avhjälpa med andra samhällsekonomiskt motiverade åtgärder än nätutbyggnad. Det kan till exempel vara flexibilitetstjänster eller energilager. Elnätsbolaget måste uttömma alla alternativ innan de säger nej, säger Elon Axberg.
Det arbetet kommer underlättas genom Ren Energi-paketet, enligt Ei, där det stadgas att alla elnätsföretag ska göra löpande nätutvecklingsplaner där man bland annat ska undersöka vilka möjligheter det finns för till exempel flexibilitetshandel. (Läs mer på sidorna 29–31.)
Bättre helhetssyn
– Nätutvecklingsplanerna ställer krav på bättre samordning med bland annat överliggande nät. Och om regionnäten har bättre underlag kan de i sin tur ge bättre prognosunderlag till SvK. På så sätt kan det skapa en bättre helhetssyn, säger Elon Axberg.
Ei föreslår även att de kommande flexibilitetsmarknaderna ska ligga på nationell nivå.
– Då kan flexleverantörerna sälja på en större marknad vilket ökar effektiviteten i systemet, säger Elon Axberg.
Rapporten behandlas nu av regeringskansliet.
Rapporten Kapacitetsutmaningen i elnäten går att ladda hem på ei.se. Klicka här för att komma dit.
Johan Wickström