Det är bland annat elhandelsbolaget Bixia som dragit slutsatsen att ökad användning av komfortkyla tidvis kan synas i ökad elanvändning. Företagets analytiker Matina Rosenberg har noterat att elanvändningen gick upp under de riktigt varma dagarna i år, exempelvis ett par dagar i slutet av augusti då dygnstemperaturen snittade på drygt 20 grader.
– Det är svårt att ta fram siffror på att den ökade elanvändningen kom specifikt från ökad komfortkyla. Däremot finns det inget annat svar på varför elanvändningen ökade så pass mycket dessa dygn. Ökningen under dessa dagar var jämn över landet i vår kundstock, så en specifik ökning på grund av en enskild tillkoppling kan det inte heller ha varit, säger Matina Rosenberg.
Vid ett tidigare tillfälle, den 3 och 5 juni, var komfortkylans bidrag till ökad elanvändning tydligare, enligt Matina Rosenberg.
– Då var det en större skillnad i temperatur mellan natt och dag. Vi har i detta fall tittat på Malmö dessa dagar och kunde se en ökning med 4–6 procent på grund av komfortkyla.
Vattenfall Eldistribution har kunnat se en liknande utveckling, när man granskat elanvändning och utetemperaturer.
– Vi har kunnat dra samma slutsatser, att elanvändningen ökar under varma dagar. Men vi kan inte göra en direkt koppling till eldriven kyla, säger kommunikatören Jenny Hakeberg.
Men Svenska kraftnät, som har nationell överblick på elnäten, kan inte bekräfta bilden:
– Vi kan inte se något samband på nationell nivå över varmt väder och ökad elanvändning. Det är svårt i det stora perspektivet att isolera komfortkyla, men det är möjligt att vissa elhandelsbolag kan filtrera kundkategorier och hitta kyleffekter hos vissa segment, säger Maria Elfvelin, pressekreterare vid Svenska kraftnät.