Hanteringen av el, gaser, kemikalier, hetvatten och ånga kan medföra stora risker för anställda i fjärrvärmebranschen. Och det har inträffat allvarliga olyckor. I samband med avluftning av rörsystem inom fjärrvärmen, ett rutinuppdrag, har flera allvarliga olyckor skett. Så sent som i oktober 2019 drabbades två tekniker av kolmonoxidexponering vid luftning av fjärrvärmerör. De blev medvetslösa, men kunde räddas av en tredje tekniker som befann sig i närheten.
Leif Nordengren sitter med i råd och arbetsgrupper med företag i fjärrvärmebranschen, där arbetsmiljöfrågor diskuteras relativt ofta. Det kan handla om fallolyckor, om ras i schakt och brännskador vid kontakt med hetvatten vid hantering av ventiler etc. Inom andra delar i fjärrvärmeproduktionens anläggningarnas pannor är det förekomsten av tungmetaller och andra kemikalier som kan leda till olika typer av besvär och skador.
– I fjärrvärmecentraler finns det också ergonomiska problem till följd av mätare på felaktiga höjder och trånga utrymmen som leder till problematiska arbetsställningar. En del montörer och svetsare i distributionsnätet får problem med ryggen och andra belastningsskador.
För att bästa möjliga arbetsmiljö ska uppnås, tror Leif Nordengren att det är viktigt att alla medarbetare är delaktiga i arbetsmiljöarbetet för att minimera risker:
–Det är ett omfattande och viktigt arbete att jobba med arbetsmiljö. Det tar tid och i det här fallet handlar det om komplicerade tekniska miljöer som vi tillsammans måste göra så säkra som möjligt.
ArbetsmiljöhandbokEnergiföretagens arbetsmiljöhandbok ger en samlad bild av de risker som förekommer vid arbete i fjärrvärmebranschen och vilka åtgärder som bör vidtas. Arbetsgivaren har ansvaret för arbetsmiljön och för att planera, leda och följa upp arbetet.
Marie Kofod-Hansen