Om man som fastighetsägare vill göra klimatsmarta energiåtgärder vill man veta att de verkligen gör nytta för klimatet. En åtgärd kan se bra ut på årsbasis, men exempelvis orsaka effekttoppar vintertid, säger Annamaria Sandgren, som är expert inom klimat och hållbara samhällssystem vid IVL.
Att få en helhetssyn har därför varit viktigt i framtagandet av Tidstegen. Metoden utgår från marginalproduktionsmixen av fjärrvärme, fjärrkyla och el, beräknat på dygns- och säsongsvariationer. För fjärrvärme och fjärrkyla behöver man dessutom använda de lokala värdena från produktionsmixen. Metoden ska visa på effekterna av olika val och kunna ge underlag till beslut vid planering av renovering och nybyggnation.
Livscykelanalyser ingår
De centrala utgångspunkterna för metoden är att visa hur olika energilösningar påverkar klimatutsläppen och att ge ett framåtblickande perspektiv med olika scenarier. Även livscykelperspektiv ingår, för till exempel vindkraft inkluderas klimatpåverkan vid tillverkning och uppförandet av vindkraftverket.
– Att vara framåtblickande är en viktig parameter och vi har tittat på hur energisystemet förväntas utvecklas de kommande decennierna. Som fastighets-
eller byggbolag kan man därmed välja lösningar som inte riskerar att bli kortsiktiga utan tar höjd för framtida förändringar, säger Annamaria Sandgren.
Verktyget bygger på en metod som utvecklats i flera forskningsprojekt som genomförts 2013–2020 i samarbete mellan myndigheter, forskare, byggbransch och energibransch. Metoden är också förankrad i Värmemarknadskommittén och uppfyller deras överenskommelse om hur förändrad energianvändning ska klimatvärderas.
Sex pilotprojekt
Under 2019 testades metoden i sex olika pilotprojekt i Umeå, Stockholm, Kalmar och Linköping. I samtliga dessa projekt deltog energibolag och fastighetsbolag/byggbolag och i ett av projekten deltog dessutom ett solcellsföretag. Förhoppningen är att fler energiföretag nu ser möjligheten och lägger in lokala data om fjärrvärme och fjärrkyla i verktyget.
– Det är tydligt att verktyget är efterfrågat. Det är det enda tillgängliga verktyget för att analysera vilka konsekvenser besluten innebär för klimatpåverkan. Energibranschen och fastighetsbranschen behöver ett gemensamt språk så att välmenade men ibland felaktiga beslut inte driver energisystemet i fel riktning, avslutar Annamaria Sandgren.
Ann-Sofie Borglund