Polhem Infra ägs av första, tredje och fjärde AP-fonden och de investerar i infrastruktur inom energiområdet och transporter samt i digital infrastruktur som exempelvis fiber. Satsningen på Skaftåsen i Härjedalens kommun gör de tillsammans med tre institutionella investerare och Foresight Energy Infrastructure Partners.
– Vi har arbetat med den här investeringen under en längre tid. Coronakrisen har inte påverkat vår bedömning att detta är en god investering, säger Mikael Lundin, vd på Polhem Infra.
– Vad gäller de låga spot-priserna på el som vi har sett i vår så kommer elpriserna att variera över tid. Vårt ägande ska sträcka sig över flera decennier och med en så långsiktig horisont ser vi att det här är en bra satsning, där vi får mycket för pengarna.
Exakt hur mycket pengar Polhem Infra har valt att satsa i Skaftåsen offentliggör inte bolaget, men enligt Mikael Lundin rör det sig om flera hundra miljoner kronor och innebär ett ägande på 23,3 procent av vindkraftsparken.
Hållbarhet viktigt kriterium
Skaftåsen, som ligger tre mil sydväst om Sveg, började byggas i december 2019 och ska stå klar i slutet av 2021. Parken kommer med sina 35 turbiner att producera 535 GWh el, vilket motsvarar elkonsumtionen hos cirka 100 000 hushåll.
Skaftåsen är det andra projektet som Polhem Infra investerar i. Den första investeringen gjordes i november förra året då man förvärvade 21 procent av aktierna i Solör Bioenergi Holding, som producerar och levererar småskalig fjärrvärme i Sverige och Norge.
– Båda dessa investeringar är gjorda inom energisektorn, vilket ligger inom vårt huvudsakliga intresseområde. De förenas också genom hållbarhet, inte minst miljömässigt. Just hållbarhet är det viktigaste kriteriet för våra investeringar, säger Mikael Lundin.
Kommunala sektorn intressant
Och fler investeringar är att vänta inom energisektorn. Polhem Infra vill främst investera i Sverige, men även de nordiska grannländerna kan bli aktuella. Bland annat ser man den kommunala sektorn som intressant. Coronakrisen kan skynda på dessa investeringar.
– Det som sker med coronakrisen är fruktansvärt för samhället och de som drabbas. Rent ekonomiskt är det tufft för många kommuner, vilket kan leda till att försäljningar som rör energi kan komma tidigare än man hade planerat. Det kan öppna för långsiktiga investeringar, avslutar Mikael Lundin.
Ann-Sofie Borglund