Det har varit en intensiv tid för energibranschen under Pernilla Winnheds tid som vd på Energiföretagen. Snabb teknikutveckling, digitalisering, nya skatter och regler och nya aktörer har påverkat förutsättningarna. Och kanske något av det viktigaste – Energiöverenskommelsen.
– Jag tror att en av de stora fördelarna med Energiöverenskommelsen var att den ökade förståelsen för energibranschens frågor. Jag hade velat se en mer långsiktig behandling av energifrågorna, men det är inte för sent. Politikerna behöver ta nya tag och peka ut en hållbar inriktning för energisamhället och klimatet. Tillståndsprocesser och elnät är konkreta frågor att starta med, säger Pernilla Winnhed när vi ses på Energiföretagens huvudkontor i centrala Stockholm.
Det var egentligen på Svensk Energi som Pernilla Winnhed började som vd under våren 2015, men bara två veckor efter tillträdet bestämde sig styrelserna för att slå ihop Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme till en ny förening.
– Det var en utmaning. Plötsligt skulle jag ansvara för en sammanslagning av medlemmar från två organisationer och starta upp ett nytt kansli. Det var många viljor som drog åt olika håll, men idag ser jag att vi har lyckats. Jag tycker att vi har hittat en röd tråd och en gemensam linje.
Pernilla Winnhed bestämde sig tidigt för att hon ville ha en personlig kontakt med så många medlemsföretag som möjligt. Hon reste land och rike runt för att ”lyssna in och reda ut” vilka frågor som var viktiga för företagen:
– För mig var det viktigt att skapa mig en bild av vilka frågor som det fanns en oro inför och där vi som organisation kunde hjälpa till. De personliga kontakter jag knöt då har jag haft med mig under hela den här tiden.
Nyligen genomfördes en undersökning där beslutsfattare och andra intressenter fått tycka till om Energiföretagen. Resultatet var positivt.
– Det jag kanske är mest nöjd med är att Energiföretagen har blivit en dialogpart att räkna med. Vi har ett bra samtal med politiska partier, myndigheter och andra aktörer och har lyckats skapa plattformar för att lösa utmaningar som till exempel Samling för nätkapacitet, säger Pernilla Winnhed och fortsätter:
– Vi jobbar för att få igenom våra frågor, men vi är också lyhörda och månar om att lyssna på andra argument och försöker förstå vad andra aktörer vill uppnå. Först då kan vi uppnå gemensamma lösningar som ger win-win på flera punkter.
Men det finns ändå några frågor som Pernilla Winnhed önskar att organisationen nått längre med. Intäktsregleringen på elnät är en sån fråga:
– Jag hade gärna sett en intäktsreglering med samsyn och acceptans från både kund, bransch och myndigheter. Där är vi inte idag. Det är långt kvar tills vi kan ha en konstruktiv dialog. Det blir något som min efterträdare får jobba vidare med, det är en utmaning.
Fjärrvärmen är en annan fråga som Pernilla Winnhed är lite bekymrad över:
– Jag hade önskat att vi kommit längre med att få till rätt villkor för fjärrvärmen. Det känns som att det under hela min tid här har funnits en förståelse för att fjärrvärmen behövs i samhället, men förutsättningarna är fortfarande inte på plats för en konkurrenskraftig fjärrvärme. Boverkets nya byggregler med mer teknikneutrala regler är i alla fall ett kliv framåt.
Pernilla Winnhed går nu vidare till LRF (Lantbrukarnas riksförbund) och avdelningen för näringspolitik och företagande. Hon tar många erfarenheter med sig och ger också några råd till sin efterträdare:
– Ta vara på den kunskap som finns i kansliet och bland våra medlemmar. Skapa dig en egen bild av frågorna. Fortsätt dialogen och gör energiföretagens röst hörd!
3 viktiga frågor för energibranschen
1. Leveranssäkerheten
– Hur skapar vi ett leveranssäkert energisystem samtidigt som förutsättningarna ändras så snabbt?2. Elmarknadsmodellen
– Hur ska elmarknaden utvecklas ut för att ge rätt signaler och ett leveranssäkert system framåt?3. Digitaliseringen
– Hur kan vi göra energisystemet smartare?
Marie Kofod-Hansen