Vad är syftet med den nya elektrifieringsstrategin?
– Elektrifiering är helt nödvändigt för att Sverige ska klara sina klimatmål. Huvudsyftet är att genomföra detta så snabbt, smart och samhällsekonomiskt effektivt som möjligt. Tanken är att ta ett helhetsgrepp på förutsättningarna i energisektorn och identifiera vilka nyckelfrågor och hinder som måste hanteras för en effektiv elektrifiering.
Ni har ett brett uppdrag, men finns det några frågor du tror kommer få särskilt fokus?
– Arbetet har fem nyckelområden: laddinfrastruktur, nätkapacitet, hur elmarknaden kan möjliggöra elektrifiering samt sektorskopplingar, alltså hur elsystemet sammanlänkas med andra sektorer. Det femte området är bredare och handlar om hur elektrifieringen går i takt med industrins planer och utbyggnaderna av elnäten. Vad gäller specifika frågor är det många som lyft fram elnäten i våra inledande diskussioner.
Hur ser arbetsprocessen ut?
– Arbetet har två delar. Dels har vi en arbetsgrupp i Regeringskansliet med representanter från berörda departement samt sex myndigheter inom energi- och transportområdet som ska ta fram förslaget på strategi. Och dels för vi parallellt en bred dialog med intressenter som Energiföretagen, länsstyrelser, och branscherna som elektrifieras. Vi ska vara klara i oktober 2021.
Hur kommer energibolag påverkas av elektrifieringsstrategin?
– Uppdraget är att peka ut den långsiktiga politiska inriktningen för elektrifieringen, inklusive nyckelfrågor och ett antal konkreta åtgärder. Energibolag får därmed ett tydligare ramverk att förhålla sig till. Jag hoppas att Energiföretagen och dess medlemmar deltar i processen och diskuterar med oss vad de skulle vilja se i strategin och vad de kan bidra med. Jag ser fram emot det här viktiga uppdraget och stämningen i diskussionerna är än så länge väldigt positiv.
Linus Olin