Förslaget om att organisera ett helt nytt utbildningsprogram föddes internt redan för två år sedan.
– Det finns en elektroingenjörsutbildning här i Trollhättan. Men även om vi skulle anställa alla tjejer som tar examen därifrån klarar vi inte våra mål. Mängden tjejer finns helt enkelt inte, säger Petra Lönn, chef på Driftövervakning Distribution i Trollhättan.
En motorväg in i Vattenfall
Lösningen blev att hitta och utbilda den personal som man vill kunna anställa. Inom Qraftsamling gavs det möjlighet att göra verklighet av de första skisserna. Petra Lönn samarbetade med Anna Åkerblom från HR-avdelningen. Utgångspunkten är att Petra Lönns framtida blivande kollega idag har ett helt annat arbete, och kanske inte ens jobbar inom tekniksektorn. Möjligen gick hon tekniskt eller naturvetenskapligt gymnasium för några år sedan men fortsatte aldrig vidare till högre studier.
Troligen är hon i 30-årsåldern och tvekar inför att börja studera på heltid. Nu byggs det en motorväg rakt in i Vattenfall just för henne.
I januari finlirade vi med de sista detaljerna. Nu är det dags att gå ut och hitta deltagare i programmet som planeras att starta i januari 2021.
– Vi kommer att starta i Luleå och Trollhättan och ta emot ungefär 20 tjejer. Det blir en projektanställning under två år där praktik varvas med studier.
Varje deltagare får en mentor
Ett utvecklingsprojekt med Luleås tekniska universitet borgar för den akademiska kvaliteten, och efter projektets slut kommer deltagarna ha tagit 90 högskolepoäng.
Under praktikveckorna kommer deltagarna att få möjlighet att se hela verksamheten i ett rullande schema.
En viktig del i projektet är mentorskapet. Varje deltagare får en egen mentor, som är en kvinna som idag redan jobbar på Vattenfall.
– Dessa mentorer får i sin tur varsin senior mentor som arbetar ännu högre upp i organisationen. Det blir ett sätt att ta tillvara på senior kunskap, och en möjlighet att öka engagemanget på fler nivåer, säger Petra Lönn.
Detta är en satsning som kommer att kosta både tid och pengar. Men Petra Lönn ser det inte riktigt så:
– Har vi råd att inte satsa? Det är klart att det kostar pengar att sätta folk i skolbänken i två år, och vi kommer säkert gå på någon nit. Men nu når vi personer som redan är rotade i vårt område och som kanske dessutom blir långsiktiga på arbetsplatsen.
Malin Age