Antalet installerade solceller ökar stadigt. Under 2019 tillkom nästan 19 000 nya nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige och den totala installerade effekten är nu 698 MW. Det finns även politiska ambitioner att öka produktionen och Energimyndigheten har tagit fram en solenergistrategi som räknar med att produktionen kan öka till mellan 7 och 14 TWh per år till 2040 (idag produceras cirka 0,5 TWh).
Telge Energi är ett av de företag som surfar på solvågen. Redan 2011 insåg elhandelsbolaget att det kunde bli lönsamt att köpa överskottsproduktionen från mikroproducenter av solel. De flesta villaägare använder bara cirka hälften av produktionen, överskottet kan säljas och göra investeringen lönsam för villaägaren.
– Vi köper överskottsproduktionen från våra 3 000 mikroproducenter och säljer den, ihop med ursprungs-garantier, till ett lite högre pris. På så sätt får både de och vi lönsamhet i affären, säger Niklas Holberg, chef för affärsområdet Sol på Telge Energi.
Nu går Telge Energi ett steg längre och samlar all specialistkompetens på bolaget, från projektering till kundvård, i ett och samma team. Målet är att det ska bli enklare för kunden och ge dem modet att satsa på en installation av solceller.
– Vi tror att solenergi kan spela en betydligt större roll än den gör idag. Solen kan utgöra 10 procent av den förnybara elen redan 2030, säger Niklas Holberg.
Både våra mikroproducenter och vi får lönsamhet i affären.Niklas Holberg, chef för affärsområdet Sol på Telge Energi.
Men det finns dock en del orosmoment kring Telge Energis affärsmodell. Energimyndigheten vill ta bort ursprungsgarantierna för dem vars anläggning understiger 43,5 kW, eftersom den administrativa bördan är för stor i förhållande till värdet. (En solcellsanläggning på ett villatak brukar vara cirka 5–10 kWh)
– Vi har lämnat en hemställan till regeringen om detta. Idag säljs ursprungsgarantier för sol för ett par kronor per MWh, det vill säga tiondelar av ören per kWh. När och om elmarknadshubben är på plats kan situationen vara annorlunda, då kanske tilldelningen kan ske helt automatiskt. I så fall skulle även de minsta anläggningarna kunna vara med, säger Johan Malinen, handläggare på Energimyndigheten.
Vi vill nog inte att marknaden ska växa så mycket snabbare för då kommer det att leda till växtvärk.Johan Lindahl, Sveriges representant i
IEA:s solcellsgrupp.
Om förslaget genomförs innebär det att många villaägare och lantbrukare med solceller på taket skulle förlora sin rätt till ursprungsgarantier. Niklas Holberg är oroad över denna utveckling:
– Dagens medvetna kunder vill inte köpa omärkt el och det gör att värdet på mikroproducenternas el kommer att minska drastiskt. Konsekvensen blir ju då också att elhandelsbolagens intresse riskerar att minska, vilket kommer att leda till att färre vill bli mikroproducenter.
Det är inte bara ursprungsgarantin som diskuteras. Solelen omges av många skatteregler och stödsystem. Den så kallade solelsskatten, som innebär att solel från anläggningar som är på 255 kW eller mer är skattepliktig med full energiskatt, debatteras livligt. Det är framför allt stora fastighetsaktörer och de företag som påverkas som protesterat kraftigt.
– Inom Centerpartiet tycker vi att det är en orimlig skatt. Om du gör energieffektiviseringar i din bostad, spar du in energi och behöver inte betala skatt för det. Men i det här fallet behöver du betala skatt även om du sparar energi genom att producera den själv från ditt tak, säger Rickard Nordin som sitter med i Energi-överenskommelsens genomförandegrupp.
Per Holm, ansvarig för klimatpolitik på Energiföretagen, håller inte med om detta resonemang. Han skulle vilja se en mer nyanserad bild av solskatten.
– Vi behöver pedagogiskt förklara att det behövs en gräns och att den är satt på 255 kW. Ett bra exempel är att jämföra med ett hotell som ligger i en mindre stad och betalar skatt där det byggs upp ett större hus bredvid som driver en typ av hotellverksamhet via Airbnb och knappt betalar någon skatt alls. Det leder till en osund konkurrens när vissa aktörer inte behöver betala skatt medan andra måste göra det för samma elproduktion.
Under de senaste åren har det varit en kraftig tillväxt av solcellsanläggningar i Sverige. Småhus växer mest om man ser till den totala installerade effekten. En viktig förklaring är det solcellsstöd som funnits i många år och som i nuläget står för 20 procent av den totala investeringskostnaden. Därefter kommer solcells-parker.
Många tror att vi kommer att få se en fortsatt kraftig tillväxt på solcellsmarknaden, även om solcellsstödet tas bort. I maj lade regeringen fram ett förslag som liknar rot-avdrag som ska gälla för till exempel investeringar i solceller och energilagring.
– Tar vi bort solcellsstödet till årsskiftet och lägger in en energi-rot för privatpersoner istället, och avslutar elcertifikatsystemet 2021, kommer vi ändå se en marknadsutveckling och större installationsvolymer. Solelen klarar sig utan stöd, säger Johan Lindahl på Bequerel Sweden och som är Sveriges representant i IEA:s solcellsgrupp.
De solcellsparker som byggs nu kan få solcellsstödet, men det innebär max 1,2 miljoner kronor per park. Så bygger man en större park, till exempel på 10 MW, utgör stödet bara cirka 2 procent av installationskostnaden, enligt Johan Lindahl:
– Vad det gäller elcertifikatsystemet går ju priserna ner och ligger på under 5 öre per kWh nu, så inget av just de här två stödsystemen spelar i praktiken någon större roll nu.
Energiföretagen anser också att det är dags att fasa ut de fasta subventionerna.
– Subventioner kan vara bra för en omogen marknad eller i ett första skede när teknik ska utvecklas, men nu ser vi en energikälla på stark frammarsch. På energimarknaden ska alla konkurrera på lika villkor, det är det mest gynnsamma för samhället. Solelen är här för att stanna och blir ytterligare en produktionskälla i vårt diversifierade energisystem, säger Per Holm.
Solelen kommer troligen att utgöra 5–10 procent av energimixen på sikt enligt Johan Lindahl. Sverige har en marknadstillväxt på mellan 50 och 100 procent per år och det har vi haft de senaste 7-8 åren:
– Det känns ganska lagom. Vi vill nog inte att marknaden ska växa så mycket snabbare för då kommer det att leda till växtvärk i form av oseriösa aktörer och svårt med kompetensförsörjning bland installatörer och elektriker.
Coronapandemin är en ny utmaning. Som så mycket annat i samhället kommer solcellsutbyggnaden att påverkas. Redan nu syns tecken på att den globala marknaden har påverkats. Många stora projekt som solcellsparker har försenats på grund av restriktioner kring resor och arbetskraft.
De privata marknaderna rullar än så länge på ganska bra både här i Sverige och resten av Europa. Men det gäller i stor utsträckning anläggningar som såldes in till slutkund innan coronakrisen. Johan Lindahl tror att den småskaliga marknaden kan gå åt två olika håll:
– Om många förlorar jobbet minskas investeringsviljan. Å andra sidan kan en motsatt effekt vara att småsparare som tidigare sparade på börsen ser att den sjunker och istället väljer att investera i solceller som höjer värdet på fastigheten.
Mittensegmentet med små och medelstora industriföretag som har planerat för solenergi i sina kommersiella fastigheter kommer troligtvis att avstå från investeringar, tror Johan Lindahl.
– Många av de här företagen lider svårt av ekonomiska problem till följd av corona. Lantbruken däremot drabbas troligtvis inte så hårt av pandemins effekter, så här kan vi nog se fortsatta investeringar i solceller.
Under slutet på mars upplevde Telge Energi en minskad investeringsvilja i solpaneler och annan hårdvara, men i april tog det fart igen. Eftersom mycket av hårdvaran till solcellsinstallationer produceras i Sydostasien var det under början av året problem att få materialet till Sverige på grund av pandemin, men nu går fartygen går igen sedan några månader tillbaka.
Det krävs mod och ett visst mått av risktagande från ett energibolag att satsa på solel.
–Det kommer en tid även efter corona. Jag tror att hela branschen behöver flytta fram positionerna. Det krävs mod och ett visst mått av risktagande från ett energibolag att satsa på solel. Om vi är flera energibolag som satsar kan vi bidra till en större flexibilitet på energimarknaden, säger Niklas Holberg.
Läs merSolelportalen
Energimyndighetens portal med bra guide till solcellsinvesteringar. energimyndigheten.seSolcellskollen
Bred sajt om solceller. Har även en informativ podcast.
solcellskollen.se
Marie Kofod-Hansen