I början av november godkände Svenska kraftnät (SvK) ansökningar om 1 100 MW vindkraft för Värmland och delar av västra Dalarna. Efter den ansökningsomgången har maxtaket för elöverföring till stamnätet nåtts i regionen, enligt myndigheten.
Letar fungerande lösningar
– Svenska kraftnät har som stamnätsägare meddelat att man nu inte kan koppla in mer elproduktion till stamnätet i Värmland och därför gäller ett stopp för ny, storskalig elproduktion med en ansluten effekt på 1 MW eller större, förklarar Tomas Brunzell, elnätschef för Ellevio Mellansverige.
– Det är väldigt olyckligt men de företag som vi jobbar tillsammans med har visat en förståelse för situationen och att det nu gäller att försöka hitta fungerande lösningar.
Berör sol- och vindkraft
Stoppbeslutet berör i första hand investeringar i vind- och solkraft och med ett löfte om att projekt som nått byggfasen inte ska påverkas.
– Vi har ett pågående projekt som innebär att vi bygger en ny ledning i området och därmed blir av med flaskhalsen och då kan öka inmatningen i området, säger Tobias Edfast, Svenska kraftnäts chef för nätutveckling.
Han tillägger att projektet är försenat men beräknas bli klart 2028 eller 2029.
– Fram till dess så ser vi (Svenska kraftnät och Ellevio) nu över möjligheterna att lösa problematiken med andra kortsiktiga åtgärder till dess att förstärkningarna är på plats.
Ellevio uppger att två större vindparksanslutningar öster om Karlstad drabbas av anslutningsstoppet och diskussioner pågår för att hitta temporära lösningar med olika former av produktionsbegränsningar.
– Avtalen med nya vindkraftsparker bygger på att de måste minska produktionen vid tidpunkter när det saknas plats i nätet. Vi kan även ha en dialog med SvK om tillfälliga abonnemang vid olika perioder, säger Tomas Brunzell.
– Sedan tror vi också att överenskommelser med existerande elproducenter om att tillfälligt gå ner i produktion – exempelvis när man genomför underhållsarbeten – kan frigöra viss kapacitet, säger Tomas Brunzell.
På Karlstad Energi är ett av bolagsmålen att bidra till att den förnybara elproduktionen ökar. Här undersöker man olika investeringsalternativ och ser med oro på utvecklingen:
– För oss blir detta arbete betydligt mer besvärligt efter beskedet om anslutningsstoppet, säger Erik Kornfeld, vd på Karlstads Energi.
Branschföreningen oroad
Statistik från Svensk vindenergi visar att vindkraftsinvesteringarna i Sverige sjönk under tredje kvartalet till beställningar som totalt omfattar 164 MW. Enligt Svensk vindenergi finns ett tydligt samband mellan bristande kapacitet i stamnätet och lägre investeringar i nya vindkraftsparker.
Branschorganisationen kräver bland annat att regeringen ser över miljöprövningsförordningen för en enklare process när stamnätet ska förstärkas.
– Det är orimligt med samma omfattande miljöprövning som vid nybyggnation när det handlar om kapacitetshöjning för ledningssträckor som redan används, säger Daniel Kulin, strategisk analytiker på Svensk vindenergi.
Fredrik Mårtensson