I en 50 meter lång testrigg ska drivlinan och all mekanik i bolagets kraftverk testas under vintern. Därefter ska maskinen, 9 gånger 18 meter med en effekt på 300 kW, skeppas till Portugal för att testas i skarp miljö i samarbete med energibolaget EDP.
– Först ska vi torrtesta alla parametrar i simulerade vågor. Det är stora krafter i rörelse. Vi har satt ner 20 pålar i marken för att byggnaden inte ska rasa, säger Patrik Möller, vd på Corpower.
Testanläggningen är fortsättningen på många års arbete med att ta fram det nya vågkraftskonceptet. Under 2017–18 testkördes en demoboj, först i en anläggning på KTH och sedan under ett halvår på Orkneyöarna.
Svänger i takt med vågorna
Bojen är förankrad mot havsbotten och svänger i takt med vågorna med hjälp av bland annat pneumatiska cylindrar som förstärker vågrörelserna och ger mer effekt i verkets drivlina. Samtidigt kan bojen släppa förbi stora stormvågor utan att reagera på dem.
– En fördel med vågkraften är att den producerar mycket jämnare än sol- och vindkraft. Vågkraften kan hjälpa till att stabilisera elsystemet eftersom den är igång under alla timmar på året, säger Patrik Möller.
Nyligen fick Corpower in 90 miljoner kronor från ett antal privata investerare och sedan tidigare har man även fått 85 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten. Myndigheten satsar på havsenergi inte så mycket för Sveriges energiförsörjning, utan mer för globala klimatsyften och potentiella exportmöjligheter. Men det är riskfyllt vilket tidigare satsningar visat, till exempel stöden till bolaget Seabased som senare gick i konkurs.
– Det finns alltid tekniska risker, men det är därför vi behövs i det här skedet. Vi behöver kraftslag som kan balansera elsystem och vi tror att Corpower har en potential på den marknad som sätter igång om några år, säger Susanne Karlsson, chef för Energimyndighetens enhet för hållbar el.
300 GW till 2030
Enligt bedömningar från IEA (International Energy Agency) kan den marina energin stå för 300 GW till 2050. Och Corpower vill ha en stor del av den kakan.
– Till 2030 ska vi ha 600 MW i vattnet och sedan ska vi upp till 30 GW till 2050. Vårt mål är att bli som till exempel Vestas inom vindkraft, säger Patrik Möller.
Det återstår dock att se. Närmast väntar installationen av den första storskaliga verket utanför Portugal hösten 2021. Den ska senare byggas på med ytterligare tre bojar. Bolagets mål är att ha en certifierad produkt på marknaden till 2024.
Johan Wickström