Komfortkyla blir allt viktigare för fastighetsägare. I Sundsvall finns sedan tidigare flera olika kyllösningar. Sjukhuset kyls med snökyla, som är en egen satsning inom Region Västernorrland för att lösa sitt lokala kylbehov. Sundsvall Energi har erbjudit kunder kyla genom mindre absorptionskyla och därtill har flera fastigheter egna eldrivna kylmaskiner.
– Vi har gjort en pilotsatsning på lokala absorptionskylmaskiner, men med ökad efterfrågan på kyla ser vi större fördelar med ett gemensamt fjärrkylasystem, säger Fredrik Ekwurtzel, affärsutvecklingschef vid Sundsvall Energi.
Initalt startar vi med 3 MW under nästa år och systemet designas för att fullt utbyggt uppnå 30 MW.
Goda förutsättningar
Konsultbolaget FVB har utrett flera olika kylalternativ för Sundsvall Energis räkning och utredningen visar att fjärrkylan har väldigt goda förutsättningar i Sundsvall, inte minst produktionsmässigt.
Basen i fjärrkylasystemet är kallt vatten från en stor grundvattenås under centrala Sundsvall, vilken håller en temperatur på cirka 7–9°C året om. Det är vatten som inte går att använda som dricksvatten på grund av för hög salthalt. Här kommer man att borra omkring 60 meter djupt för att ta upp vatten.
Resterande del i produktionen består av värmedriven absorptionskyla, där man ska använda spillvärme från energibolagets avfallsförbränningsanläggning Korstaverket. Sundsvall Energi kommer även att använda spillvärme från industrier som normalt används i fjärrvärmesystemet, men som kommer till nytta i fjärrkylasystemet under sommaren då efterfrågan på fjärrvärme är lägre.
– Produktionen kommer successivt att skalas upp i linje med kundernas kylbehov och initialt startar vi med 3 MW under nästa år och systemet designas för att fullt utbyggt uppnå 30 MW, säger Fredrik Ekwurtzel.
Det första spadtaget i fjärrkylasatsningen togs i april utanför det nybyggda Nordic Choice Hotel i centrala Sundsvall och det är även hotellet som blir stadens första fjärrkylakund till våren.
– Det finns ett stort intresse hos kunderna i centrala Sundsvall att gå över till en kostnadseffektiv- och energieffektiv kyllösning, som har den höga miljöprofil som fjärrkylan kan erbjuda. Dessutom är det en tyst och enkel lösning för kunden, säger Fredrik Ekwurtzel och fortsätter:
– Det är i första hand fastighetsägare som har kontor och butikslokaler som visat intresse, men vi för även dialoger med vårdinrättningar.
Tyst kyllösning
Att allt fler kunder vill ha komfortkyla i Sundsvall följer det mönster som syns över stora delar landet. Det gäller både nybyggda och befintliga fastigheter. Många fastighetsägare har idag egna kylmaskiner som behöver bytas ut eller konverteras på grund av successivt hårdare regler inom användning av kylmedier.
– Fler och fler väljer därför att gå över till fjärrkyla för att slippa kontinuerliga tillsynsrutiner med täthetskontroller. Fjärrkyla innebär en tystare kyllösning med mycket mindre tillsyn och underhåll för fastighetsägarna, säger Thomas Nordin från konsultföretaget FVB som är huvudprojektledare för Sundsvall Energis fjärrkylasatsning.
– Ytterligare en fördel med att byta från eldrivna kylmaskiner till fjärrkyla är att fastighetsägaren minskar sin elanvändning och frigör el till exempelvis laddstolpar. Allt fler fastighetsägare blir medvetna om den effektproblematik som finns på flera håll i landet och ser över sin egen elanvändning, avslutar Thomas Nordin.
Ann-Sofie Borglund