I en debattartikel i Dagens Nyheter i slutet av juli hävdade Nyamko Sabuni (L) och Ulf Kristersson (M) att det krävs en färdplan för nästa generations kärnkraft i Sverige. Det handlar framför allt om att upphäva förbudet att driva fler än tio reaktorer och att tillåta byggnation på fler än tre platser.
Utvecklingen av små modulära kärnkraftsreaktorer (SMR) – som vart och ett kan förse en stad av Katrineholms storlek med el – går snabbt framåt. Få bolag har idag konkreta planer på att investera i SMR men det finns ett stort intresse.
Det är för tidigt med konkreta investeringsplaner, enligt Anton Steen, ansvarig för samhällskontakter på Fortum, men företaget deltar aktivt i utvecklingen av SMR och han är nöjd med att debatten har kommit igång:
– Att bygga nya stora traditionella reaktorer i små serier är dyrt och komplicerat. SMR är ett försök att använda samma grundläggande princip som gjort vind och sol så billigt: serieproduktion och skalfördelar, säger Anton Steen.
Han menar att det finns en utbredd missuppfattning att SMR är en framtida generations kärnkraft som inte finns idag:
– Tvärtom kan vi bygga dessa reaktorer med dagens teknik och det finns flera bolag som ligger nära kommersialisering.
Miljöbalken hindrar
För att de småskaliga reaktorerna ska kunna bli verklighet behöver lagstiftningen i Sverige ändras. Carl Berglöf, expert inom kärnkraft på Energiföretagen, menar att Miljöbalken förhindrar investeringar i små reaktorer:
– Miljöbalken begränsar idag utbyggnaden till stora kraftreaktorer vid befintliga kärnkraftverk. I praktiken betyder det att det endast är de som redan äger marken vid kärnkraftverken som kan investera i ny kärnkraft.
Intressant systemlösning
Anton Steen menar att det är viktigt att lagstiftningen i både Sverige och EU ändras.
– Det blir för dyrt och komplicerat om varje enskilt land ska fatta beslut om varje enskilt kärnkraftverk. Vi behöver ha liknande gemensamma lagar och standarder som finns kring flygindustrin, säger han.
Små reaktorer har en stor potential att tränga undan koldioxid från hela energisektorn och har flera användningsområden, menar Carl Berglöf:
– De små reaktorerna kan producera fjärrvärme, vätgas och syntetiska bränslen. Jag ser SMR som en intressant systemlösning som kan användas för att elektrifiera delar av samhället som annars är svåra att elektrifiera.
Marie Kofod-Hansen