Geotermisk värme är inget nytt i sig utan är en vanlig metod på till exempel Island. Men i Sverige krävs det djupborrning för att komma ner till rätt värmeförutsättningar. Med ny borrteknik, i samarbete med företaget ST1, ska Eon borra ner till 7 kilometer i sin satsning DjupGeo, som inleddes med en förstudie 2018.
– Både teknologi och förutsättningar har förändrats i borrningen, vilket skapat nya möjligheter. Nu ska vi först börja med ett pilotprojekt där vi går ner 3-4 kilometer för att undersöka de geologiska förutsättningarna och vart vattnet tar vägen i berget, säger Per Anders Tauson, vd på Eon Värme.
Förbränningsfria anläggningar
Pilotförsöket ska vara klart till i höst och om allt går enligt plan ska den första fullskaliga anläggningen på 50 MW vara på plats i Malmö hamn redan 2022. Sedan är tanken att bygga ytterligare fyra anläggningar i Malmö, som ska ersätta en del av Eons äldre verk.
– Det här är förbränningsfria anläggningar som är relativt små, så vi kan placera dem där de behövs mest.
Jorden sköter värmeväxlingen
Tekniken är enkel på pappret. Det är två 7-kilometershål i marken vilka har en förbindelse emellan sig. I ena hålet pumpas avkylt vatten ned och ur det andra hålet pumpas det varma vattnet ut, med 140 graders temperatur, som sedan kan levereras direkt till fjärrvärmenätet. Jordens inre sköter om värmeväxlingen.
Vilka är de största utmaningarna?
– Borrningen är en känslig process. Berggrunden kan skilja sig åt. Det finns också lite osäkerhet kring ekonomin. Men vi hoppas att pilotprojektet kan ge svar på alla de här frågorna. Om det här fungerar kommer hela branschen påverkas, säger Per Anders Tauson.
Totalt kostar projektet 57 miljoner kronor, varav Energimyndigheten står för 12,8 miljoner kronor. I projektet ingår även bland annat Malmö stad, SGU och Uppsala universitet.
Johan Wickström