Rapporten ”Försörjningstrygghet el – 2045” ingår som en del i Svenskt Näringslivs projekt Kraftsamling Elförsörjning, som syftar till att belysa hur det framtida svenska elsystemet ska se ut. På ett webbinarium i augusti presenterades den nya rapporten, som har analyserat förutsättningarna för det svenska elsystemet under två perioder: 2020–2035 och 2036–2045.
– Den snabba vindkraftsutbyggnaden kommer att skapa ett överutbud och låga priser och konkurrerar ut andra produktionsformer. Det drivs mycket av så kallade PPA-kontrakt (Power purchase agreement), där priserna är fasta under lång tid. Detta skyddar de stora kommersiella kunderna från effektiva prissignaler, säger Elin Akinci, analytiker på ELS Analysis som tagit fram rapporten.
Ett annat sammanhängande problem är att det inte finns tillräckliga marknadsförutsättningar för lagring och andra stödtjänster till elsystemet.
– Långa ledtider och svaga marknadssignaler är inte bra för försörjningstryggheten. Det svenska elsystemet står i ett vägskäl – antingen ska marknaden lösa prissättningen av systemtjänster självt eller så måste staten gå in med snabba politiska interventioner, säger Samuel Ciszuk, analytiker på ELS Analysis.
Långvariga störningar
Slutsatsen i rapporten är att Sverige riskerar att hamna i en situation med försörjningsstörningar till 2035. Men därefter ser det ljusare ut, då regleringar och investeringar hinner ifatt, enligt analysen.
På webbinariet deltog även ett par externa aktörer, bland andra Lowina Lundström, divisionschef system från Svenska kraftnät:
– Det finns stora utmaningar med den icke-planerbara produktionen. Vi måste skapa incitament för stödtjänster, till exempel reaktiv effekt, samtidigt som vi behöver stärka elnäten. Det är frustrerande att ha en tillståndsprocess som tar 10–12 år. Men framför allt behöver vi ett driftsäkert kraftsystem för att kunna säkerställa försörjningstryggheten.
Sverige står inför ett vägskäl
Även Uniper Thermals vd Henrik Svensson deltog och han höll med rapportförfattarna om att vi står inför ett vägskäl:
– Det är besluten som vi tar här och nu som avgör utvecklingen efter 2035. Vi måste bestämma oss för vilket kraftsystem vi vill ha och vad det behöver för att fungera. I södra Sverige är elsituationen just nu närmast anorektisk.
Johan Wickström