Diskussionen om de många utmaningar som försvårar utbyggnad av landbaserad vindkraft har varit intensiv i medierna under den senaste tiden. Men Mattias Sjöberg, nytillträdd vd på Vasa Vind, ser ändå positivt på framtidens marknad.
– Det har alltid funnits utmaningar, men vindkraften har gång på gång lyckats bevisa sin lönsamhet tack vare kontinuerlig teknikutveckling och stöd från investerare, säger han.
De låga och volatila elpriserna är utmanande för Vasa Vind, men genom att turbinerna blir allt större och mer kostnadseffektiva är vindkraftverken fortsatt konkurrenskraftiga. Bygg- och underhållskostnader ökar inte linjärt med turbinstorleken. Det behövs exempelvis fortfarande bara ett fundament, en växellåda och ett torn.
– I ett av våra projekt som driftsattes i fjol är effekten 3,6 MW per verk. Nu bygger vi en park som ska stå klar nästa år där verken har en effekt på 5,5 MW. Så det är ett ordentligt hack i kurvan uppåt på bara några år.
På investerarsidan märks ett fortsatt stort intresse bland till exempel pensionsfonder. Vasa Vind säljer de färdiga vindkraftsparkerna till fonderna, för att därefter ansvara för driften och underhållet. För många pensionsfonder är vindkraftsparker en trygg investering som erbjuder en rimlig avkastning. De klassas som infrastruktur, är stabila och långsiktiga och mycket bra ur hållbarhetssynpunkt.
– Att Sverige till skillnad från många länder har förutsättningar för riktigt stora vindkraftsparker är en viktig fördel. Pensionsfonder brukar inte vara så intresserade av att behöva hantera en massa utspridda småprojekt, säger Mattias Sjöberg.
Mattias Sjöberg håller samtidigt med om att tillståndsprocessen för nya vindkraftverk borde fungera bättre. Han är tydlig med att poängtera att det inte är något problem i sig att kommuner kan säga nej till vindkraft.
– Problemet är om en kommun säger ja men sedan ändrar sig efter man lagt ner fem eller sex år i projektet. Det är inte bra att det går att göra så. Vi behöver mer förutsägbarhet och långsiktighet för sådana här investeringar.
En annan utmaning enligt Mattias Sjöberg är begränsningarna i elnäten som riskerar att bli en bromskloss för fortsatt vindkraftsutbyggnad. Här menar han att Svenska kraftnät borde göra mer. Men Vasa Vind fortsätter ändå att expandera:
– Bara för en månad sedan tog vi investeringsbeslut för vårt senaste projekt på Raftsjöhöjden i Strömsunds kommun. Det blir 11 turbiner med totalt 60 MW. Vi har även flera nya projekt under utveckling och ser oss ständigt omkring efter nya möjligheter, säger Mattias Sjöberg.
Portfölj på 525 MWVasa Vind utvecklar, bygger och förvaltar landbaserade vindkraftparker i Sverige. Företaget har funnits sedan 2008 och har i dag 15 anställda. Bolagets vindkraftportfölj består av 525 MW i drift, 60 MW under byggnation samt närmare 1 000 MW i olika utvecklingsstadier.
Linus Olin