I vanliga fall sitter handlarna och portföljförvaltarna på Eon Energy Economics runt samma stora bord, och om nyheter som påverkar elpriset rullar in blir det lätt livliga diskussioner i rummet. Coronakrisen har gjort kontorslandskapet lugnare, men inte Magnus Hallings arbete.
Arbetsdagen
7:30 Följer upp gårdagens händelser och läser nyheterna.
8:30 Avdelningsmöte med alla analytiker och förvaltare.Mejslar ut en tro om dagens prisutveckling.
9:00 Möte med portföljförvaltarna. Går igenom våra kunder.
9:30 Kontaktar rådgivnings- och förvaltningskunder.
12:30 Full fokus på analys och att sköta kundernas portföljer. Ser till att det hittas köptillfällen åt alla kunder som vill handla.
15:00 Nytt möte med portföljförvaltarna. Går igenom dagens nyheter och händelser.
15:30 Genomför dagens sista prissäkringar. Ett viktigt moment, ibland blir det väldigt mycket handel den sista halvtimmen.
16:00 Går igenom och uppdaterar kundportföljerna.
Som portföljförvaltare hjälper han interna och externa kunder, till exempel börsföretag och statliga bolag, att hantera sina elprisrisker och optimera elpriset. Kundernas årsförbrukning ligger på mellan 50 och 1 000 GWh och Eon prissäkrar dessa leveranser utifrån den valda riskprofilen.
– Priset för el varierar kraftigt över tid och utgör en stor kostnadspost för många organisationer. Därför är det viktigt att dels få elpriset så lågt som möjligt, dels att göra det mer jämnt och förutsägbart.
Detta kan lösas med finansiella instrument, så kallade terminer, alltså att el för framtida användning köps till på förhand avtalade priser. En stor del av hans arbete går därför ut på att hitta bra köplägen i marknaden. Likheterna med annan finansiell handel är stora. Elpriset styrs av många faktorer.
– Kortsiktigt är det bland annat produktionen från vattenkraften något vi tittar mycket på. Hur välfyllda är vattenmagasinen, och hur ser prognoserna för framtida nederbörd ut? På efterfrågesidan är utomhustemperaturen viktig.
Prognoser över längre sikt kretsar mer kring ekonomiska faktorer.
– Vi prissäkrar volymer upp till fyra år framåt i tiden, och där tittar vi mer på faktorer som till exempel konjunkturutvecklingen, bränslepriserna och nu också effekterna av coronakrisen.
En nederbördsrik vinter, mer vindkraft i energimixen och till råga på allt en viruspandemi gör arbetet mer utmanande än vanligt. Samtidigt är det nu som det är mest givande att vara portföljförvaltare.
– Det är under dessa perioder, när framtiden är svårförutsägbar och många bolag står inför stora utmaningar, som vi ska vara nära våra kunder och addera mervärde.
Linus Olin