- Vi hoppas att detta kan bli ett verktyg och stöd för regeringen och andra beslutsfattare i klimatarbetet, sa Gunilla Andrée, tf vd på Energiföretagen när hon lämnade över handboken till energiminister Anders Ygeman på ett webbinarium den 27 januari.
Handboken visar vad som behöver göras, av vem och när för att Sverige ska klara nettonollutsläpp av koldioxid till 2045. Det handlar om detaljerade tidslinjer inom tolv olika områden, bland annat tillståndsprocesser, elektrifiering av transportsektorn och bio-CCS.
De största utmaningarna finns inom transportsektorn och industrin, som totalt står för drygt två tredjedelar av Sveriges koldioxidutsläpp. De flesta branscher har själva satt upp ambitiösa klimatmål i egna färdplaner och som en röd tråd genom dessa löper elektrifiering som en nödvändig förutsättning.
Efterfrågan på el kommer därför öka kraftigt under kommande decennier enligt de flesta analyser. För att kunna producera all denna el måste energibranschen få nya förutsättningar, till exempel att hinder för ny produktion undanröjs, att flexibilitetslösningar utvecklas och, framför allt, att tillståndsprocesserna för elnät snabbas upp betydligt. Här betonar Energiföretagen bland annat att nätkoncessionsutredningens förslag genomförs och att systemperspektivet måste bli starkare i prövningsprocesserna.
Anders Ygeman välkomnar handboken:
- Jag tycker det är ett intressant arbete och vi uppskattar att branschen är med och bidrar i arbetet med vår elektrifieringsstrategi.
När det gäller tillståndsprocesserna är han medveten om den akuta situationen.
- Vi måste kapa tillståndsprocesserna ett antal år. Samtidigt måste man komma ihåg att det inte bara är en typ av processer – de kan skilja mycket i komplexitet. Men jag tycker att en rimlig hållpunkt är att halvera tiden för elnätstillstånd så att snittiden landar på fem år. Men det ställer även krav på energibranschen att göra samrådsunderlagen tillräckligt bra, säger Anders Ygeman.
Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige, var en av paneldeltagarna under webbinariet. Han instämmer i Ygemans analys.
- Jag tror faktiskt att det går att halvera tillståndsprocesserna med befintlig lagstiftning om alla samverkar. Det finns en del enkla knep, som parallella processer.
–Lantmäteriet kan till exempel starta sin bedömning parallellt med länsstyrelsen. Jag tycker att man ska samla hela värdekedjan av processägare och sätta upp ett halveringsmål. Det här är mycket en kulturell fråga också tror jag, säger Svante Axelsson.
Även Charlotta Sund, vd på Tekniska verken, tycker att målen kring tillstånd måste skärpas.
- Vi ska inte peka finger åt andra för att det är så långa processer, vi i branschen är lika goda kålsupare. Men vi behöver sätta ett mål – till exempel från tio till fem år. Finland är ett gott exempel, där är det kortare vägar mellan näringsliv och myndigheter, konstaterar hon och tycker att handboken kan bli ett bra verktyg:
- Jag tycker om paketeringen som visar konkret vad vi behöver göra. Vår bransch är inte så jättesnabbrörlig så vi behöver förutsägbarhet och stabilitet. Det finns i de här tidslinjerna.
Utöver tillståndsprocesserna finns de ytterligare områden som är nödvändiga för att klara elektrifieringen, till exempel att röja hinder för ny elproduktion och utveckla elmarknaden så att den bättre kan hantera de nya förutsättningar med mer variabel elproduktion.
Truls Borgström, ordförande för regeringens elektrifieringsstrategi, tycker att handboken passar väl in i det strategiska arbetet med elektrifieringen.
- Det här är saker som vi känner igen och jag ser positivt på många av förslagen. Men i slutändan är det en fråga för politiken. Nu gäller det att se hur förslagen funkar med det som redan ligger i pipen, säger han.
Tolv tidslinjerEnergiföretagen har tagit fram tidslinjer inom följande tolv områden:Utvecklad elmarknad för det fossilfria samhälletKortare och effektivare tillståndsprocesser för investeringar i omställningenRöj hinder för kostnadseffektiv utbyggnad av all el- och värmeproduktionRöj hinder för solenergiRöj hinder för kärnkraftRöj hinder för fjärr- och kraftvärmeRöj hinder för vindkraftRöj hinder för vattenkraftFlexibilitetslösningar och lagerElektrifiering av transportsektornVägen till negativ utsläpp genom bio-ccsReducera utsläpp från plastavfall
Samtliga tidslinjer går att läsa på https://www.energiforetagen.se/fardplan-energi/del-tidslinjer-tidslinje-fardplan-energi/
Johan Wickström